Afbeelding
Foto: Aangeleverd

Bij bespreking zondagopenstelling winkels in Papendrecht:

Emoties in de raad lopen hoog op

papendrecht • De bespreking van de zondagopenstelling voor winkels in Papendrecht zorgde donderdagavond 10 december voor een gespannen sfeer tijdens de gemeenteraadsvergadering.

Op de agenda stond een wijzigingsverordening voor de winkeltijden. In die verordening stelde het gemeentebestuur voor om de openstelling van levensmiddelenwinkels op zondagen in Papendrecht voort te zetten, zolang de coronacrisis duurt. Bijna twee weken geleden was het onderwerp al ter sprake gekomen in de commissievergadering Algemene Bestuurlijke Zaken. Toen was de sfeer al gespannen en werden er over en weer verwijten gemaakt. Dat werd donderdagavond tijdens de raadsvergadering dunnetjes overgedaan.


De fracties van D66, VVD en PvdA brachten opnieuw de resultaten van een onlangs gehouden onderzoek ter sprake, waaruit blijkt dat 61 procent van de ondervraagden van mening is dat alle Papendrechtse winkels op alle zondagen open zouden moeten kunnen. Niet alleen de winkels voor levensmiddelen dus, maar alle winkels. De winkels mogen dan volgens de drie partijen zelf kiezen of ze dit al dan niet daadwerkelijk gaan doen.


Trijntje van Es van D66 probeerde tevergeefs een wig te slaan tussen de christelijke partijen (CDA, CU en SGP) en de lokale partijen (PAB en OP) in de raad van Papendrecht. Die partijen zijn tegen openstelling voor alle winkels op zondag. “Zijn de lokale partijen OP en PAB samen beter voor Dordt?”, schamperde Trijntje van Es. Daarmee doelde ze op het feit dat het winkelend publiek vanuit Papendrecht naar Dordrecht zal gaan, wanneer de overige winkels op zondag in Papendrecht gesloten blijven.

Met name PAB legde het verwijt dat ze niet voor de belangen van de ondernemers en de inwoners van Papendrecht op zouden komen, naast zich neer. Volgens Martin Verweij van PAB zitten veel plaatselijke winkeliers helemaal niet te wachten op zondagopenstelling.


Volgens Trijntje van Es worden winkeliers gegijzeld door de dreiging dat christelijke klanten niet meer bij hen kopen wanneer ze op zondag open zouden gaan. Pieter-Jan den Dekker van de ChristenUnie en Arjan Kosten van de SGP ontkenden dit ten stelligste. Den Dekker: “Het is één grote bonk aannames. D66 draaft een beetje door.”

De fractie van het CDA trok de aanleiding van het onderzoek dat D66, VVD en PvdA hadden laten uitvoeren door Onderzoekscentrum Drechtsteden zelfs in twijfel. Die was gebaseerd op de angst dat de gemeente Papendrecht na de coronacrisis alle winkels op slot zou doen op zondag. Dat zou wethouder Pieter Paans van economische zaken vlak voor de zomer een keer gezegd hebben. Later bleek die uitspraak genuanceerder te liggen. De gemeente wil na de coronacrisis terug naar de oude situatie. Dat wil zeggen; twee zondagen per maand open voor winkels die dat willen. “Jullie hadden hoor en wederhoor moeten toepassen en moeten uitgaan van de meest recente situatie”, concludeerde Leon van den Dool. Daarnaast vond hij het onderzoek niet compleet. De winkeliers waren er niet in betrokken.


Burgemeester Moerkerke legde nogmaals uit waarom nu, in deze tijd, alleen winkels voor levensmiddelen open zouden mogen gaan op zondagen. “We hebben het niet over een economische maatregel, maar een crisismaatregel. Om de verspreiding van het virus zoveel mogelijk te voorkomen, geldt nog steeds het landelijk advies om zoveel mogelijk thuis te blijven en alleen voor noodzakelijke boodschappen op pad te gaan.”

Deze conclusie van de burgemeester bracht de gemoederen niet tot bedaren. Tijdens de stemverklaringen escaleerde de situatie nog weer verder. In een stemverklaring mogen de raadsleden aangeven waarom ze voor of tegen een voorstel zijn. Toen eerst Margré van Wijngaarden van PAB tijdens haar stemverklaring vertelde dat ze zich groen en geel had zitten ergeren aan de discussie en dat het bij de cultuur van het dorp hoort dat winkels op zondag dicht zijn, reageerde Derya Karso (PvdA) in haar stemverklaring met de opmerking dat ze zich stoorde aan de stemverklaring van Margré van Wijngaarden en dat ze opmerking over de cultuur van Papendrecht maar vreemd vond. Burgemeester Moerkerke riep haar tevergeefs op om te stoppen met dit betoog. Hij schorste daarop de vergadering. Na de hervatting riep hij de partijen op om in het nieuwe jaar met elkaar een goed gesprek te voeren over de vergadercultuur.

Conclusie: de zondagopenstelling voor alle winkels komt er niet. Alleen winkels voor levensmiddelen mogen alle zondagen open in Papendrecht om het bezoek daar zoveel mogelijk te spreiden. En de onderlinge verhoudingen in de Papendrechtse raad lijken aardig verziekt.