'Een duur breekijzer om discussie Swek vlot te trekken'

alblasserdam • “In diverse gesprekken en overleggen met de Stichting Werelderfgoed Kinderdijk hebben we in allerlei bewoordingen laten weten absoluut niet terug te willen naar de situatie voor 2012-2013”, benadrukte wethouder Arjan Kraijo dinsdag in de Alblasserdamse commissie Grondgebied. Maar het leidde niet tot een verandering in de patstelling. Vandaar dat de gemeenten een extern bureau in willen schakelen. “Dat is wel een heel duur breekijzer om een vastgelopen discussie vlot te trekken”, zo concludeerde Herman Verweij (VVD) “40.000 euro is echt veel geld. Gaan de uitkomsten van dit onderzoek de bouwstenen leveren die we nodig hebben? Daar hebben wij vraagtekens bij.”

De Alblasserdamse politici lieten duidelijk merken weinig begrip te hebben voor de in hun ogen starre houding van de Raad van Toezicht van de Swek. “We zijn hierdoor negatief verrast”, stelde Harrold van Vliet (SGP). “Het is bijzonder jammer dat de stichting niet mee wil werken aan dit onderzoek. En waarom is dit bureau toch ingeschakeld? Gaat de Raad van Toezicht straks dan wel instemmen met de conclusies?” Wethouder Arjan Kraijo liet weten daar vertrouwen in te hebben. “Het gaat om een hoog aangeschreven bureau met veel ervaring, dat niet alleen naar de stichting, maar ook naar het functioneren van de gemeentelijke overheid gaat kijken. Ik ga ervan uit dat er een advies op tafel komt dat door alle partijen wordt overgenomen.”


'Swek laat eindelijk ware gelaat zien'

kinderdijk • Berend Buddingh, fractievoorzitter van Doe Mee!, de grootste partij in Molenlanden, gaf afgelopen week naar aanleiding van de berichtgeving over de 'machtsstrijd' over het Kinderdijkse molengebied via Twitter ongezouten commentaar op de houding van de Swek. ‘Het SWEK laat eindelijk zijn ware gezicht zien. Swek is er niet voor de Kinderdijkers, maar voor de BV Nederland. Geen empathisch vermogen. Geen gevoel voor de omgeving. En dan de gemeentes verwijten meer invloed te willen. Het oldboys-network op volle toeren.'