• • De gemeenten Alblasserdam en Molenlanden willen meer invloed op de Swek.
• • De gemeenten Alblasserdam en Molenlanden willen meer invloed op de Swek. Foto: Geurt Mouthaan

Onderzoek van 40.000 euro om patstelling Swek te doorbreken

Gemeenten: meer invloed Kinderdijk

kinderdijk • Zonder medewerking van de stichting gaat een extern bureau nu zoeken naar een oplossing om de patstelling te doorbreken. De kosten: 40.000 euro.

Het is inmiddels zo’n acht jaar geleden dat de Stichting Werelderfgoed Kinderdijk op bestuurlijk vlak een andere route insloeg. Waar het bestuur destijds ingevuld werd door gemeenten uit de regio en de provincie Zuid-Holland, kreeg de stichting een directeur-bestuurder en een Raad van Toezicht zonder inbreng vanuit de politiek. Wat betreft Alblasserdam en Molenlanden was dat achteraf gezien een te rigoureuze ingreep. ‘De governance zoals die na 2013 is geformaliseerd, ontneemt raad en college elke formele, directe mogelijkheid om ontwikkelingen bij te sturen’, zo staat in een raadsinfomatiebrief van de gemeente Alblasserdam. ‘Wij zijn van mening dat de balans hier teveel is doorgeschoten.’ De gemeenten verwijzen daarbij onder meer naar de impact van het toerisme op de omgeving. ‘De exploitatie van het gebied is een publieke verantwoordelijkheid.’


Zonder veel resultaat

Al in 2017 gaf de raad van de toenmalige gemeente Molenwaard nadrukkelijk aan hier wat aan te willen doen. In oktober 2019 stemden de gemeenteraden in met het ‘Gebiedsperspectief Kinderdijk’. Het regelen van invloed van de gemeentebesturen op de gang van zaken in het Alblasserwaardse werelderfgoed staat sindsdien op de agenda, maar zonder veel resultaat. De Raad van Toezicht ziet niet de noodzaak om de huidige structuur aan te passen. ‘Zij voelen niet de lokale politieke en maatschappelijke druk en zien vanuit een afstand vooral de vooruitgang in vergelijking met de de situatie van voor 2103.’ Destijds was het molengebied in zwaar weer; met een tekort van bijna een miljoen euro dreigde er een faillissement. 'Het bestuur en de Raad van Toezicht van de Swek blijven zich beroepen op de statuten die zij niet wensen te wijzigen. De pogingen van de colleges van Alblasserdam en Molenlanden om de balans enigszins te herstellen worden door hen vooral geïnterpreteerd als de wens terug te keren naar de situatie voor 2012-2013.’


Goed gesprek

André Borgdorff, voorzitter van de Raad van Toezicht, is enigszins verbaasd over de opstelling van de gemeentebesturen. "Het getuigt van een beperkte visie als je ervan uitgaat dat meer grip op de Swek betekent dat je dan de gang van zaken in Kinderdijk beter in de hand zou hebben. De statuten van de stichting zijn destijds ook opgesteld en goedgekeurd door de gemeenten zelf én door de provincie Zuid-Holland. Waarom kunnen we dit niet via een goed gesprek in het Bestuurlijk Platform Kinderdijk oplossen?" Hij verwijst daarbij naar de stuurgroep Kinderdijk, die vanaf begin oktober onder deze nieuwe naam door het leven gaat. Het platform adviseert de verschillende leden. "Daar zitten ook de wethouders Arjan Kraijo van Alblasserdam en Arco Bikker van Molenlanden in. Het moet in overleg mogelijk zijn om eruit te komen, want inhoudelijk hebben we totaal geen verschil van mening. Het Gebiedsperspectief Kinderdijk steunen we allemaal. Ik betreur het dat we het tot op heden niet uit de wereld hebben kunnen helpen."

Om dan 40.000 euro uit te geven aan een extern bureau om tot een oplossing te komen, vindt Borgdorff dan ook 'redelijk zwaar aangezet'. "Blijkbaar zit er in de communicatie met de gemeenten iets dat niet goed loopt. Wij willen in ieder geval niet terug naar de situatie voor 21012-2013. Daarmee handelen we volstrekt in lijn met de statuten. Wij zijn ervan overtuigd dat het Bestuurlijk Platform dé plek is om hierover met elkaar in gesprek te gaan. We zitten middenin de selectieprocedure voor een nieuwe directeur-bestuurder; die zal in het doorontwikkelen van het Bestuurlijk Platform veel energie moeten steken. Voor de gemeenten is dat de weg om invloed op de gang van zaken binnen het Kinderdijkse molengebied uit te oefenen."


Geurt Mouthaan