• Thomas Verhoeven.
• Thomas Verhoeven. Foto: Nanda van Heteren

Zwemmer Thomas Verhoeven uit Papendrecht:

Knokken voor 0,3 seconde voor limiet

papendrecht • Papendrechter Thomas Verhoeven zwom afgelopen weekend op de Rotterdam Qualification Meet (RQM). Dit toernooi is één van de kwalificatiemomenten voor de Spelen van aankomende zomer en de Europese Kampioenschappen (EK) lange baan (50 meter) die in mei in het Hongaarse Boedapest worden gehouden. Verhoeven, die uitkomt voor Feijenoord Albion Swimming uit Rotterdam, vertelt.

“Corona heeft roet gegooid in mijn voorbereiding naar dit toernooi. Vanaf september gingen wedstrijden weer redelijk als vanouds. In oktober stond de kwalificatie voor de EK korte baan (25 meter, red.) op het programma, maar drie dagen van tevoren mochten er geen wedstrijden meer gehouden worden. Toen werden een aantal zwemmers, waaronder ik, ook van de lijst gehaald voor de RQM, omdat we geen A-status hebben van het NOC*NSF. Lang verhaal kort: ongeveer anderhalve week voordat het toernooi daadwerkelijk begon, kregen we een e-mail van André Cats (technisch directeur van de Koninklijke Nederlandse Zwembond, red.) dat er tien clubzwemmers die een reële kans hadden op een EK-kwalificatie mee mochten doen.


Ook waren zwembaden in de voorbereidingstijd nog twee weken gesloten, heb ik door de groepsbeperkingen twee zwemtrainingen per week moeten inleveren en hebben we in oktober een week niet in ons thuisbad, het Rie Mastenbroek zwembad in Zwemcentrum Rotterdam, kunnen trainen. Die factoren zorgden voor een niet optimale voorbereiding, maar toch heb ik op honderd- en vijftig meter vrijeslag en de vijftig meter vlinderslag kunnen starten.


Op de vijftig meter vrijeslag zwom ik iets minder dan ik had gehoopt. Qua techniek hebben we aangepast dat ik de hele race vlinderslag benen zwem. De tijd was oké, maar ik had graag sneller gewild. Voor de honderd meter vrijeslag geldt een beetje hetzelfde. Daar heb ik wat veranderingen in de eindsprint doorgevoerd. Dit kwam er wel lekker uit, maar dit had ik nog niet helemaal eigen gemaakt. Ik had hier meer van gehoopt.


Over de vijftig meter vlinderslag was tevreden. Over deze baan deed ik 23 seconden en 94 honderdsten. Met dit persoonlijke record werd ik nipt vijfde in de finale. Voor een EK-limiet op dit nummer moet ik nog drie tienden harder zwemmen, maar met de perfecte voorbereiding zou dat mogelijk kunnen zijn.

Hoewel er afgelopen weekend wel tickets voor de EK gesloten zijn, is er in april tijdens de Swim Cup een laatste kans om je te kwalificeren. Drie tienden van een seconde is best wel een flinke stap. Als ik een normaal blok trainingen kan draaien, dan heb ik vertrouwen dat ik ruimte heb voor verbetering. Dat moet vooral komen bij de start van mijn race. Zowel mijn reactietijd als onderwaterfase tot de eerste vijftien meter kunnen verbeterd worden. Zwemmend was ik misschien afgelopen weekend in de finale de snelste, maar ik begon met een achterstand. Daar een deel van verbeteren scheelt al enorm.


Ongeveer vijf zwemmers hebben een reële kans op de EK-limiet, maar er mogen er vier per land mee. Dit zijn de vier snelsten uit de hele kwalificatieperiode.


Een ander doel is de Universiade die in augustus in Chengdu (China, red.) zijn, dit zijn een soort Olympische Spelen voor studenten. Twee jaar geleden heb ik hier ook aan meegedaan. Dat was heel gaaf, dus wil ik graag nog een keer. Voor de vijftig meter vlinderslag moet ik nog 0,1 seconden sneller zwemmen om de limiet te halen.

Hiervoor kan ik mij ook tijdens de Open Nederlandse Kampioenschappen (ONK, red.) in juni in mijn thuisbad kwalificeren. Hoewel de wedstrijd mogelijk zonder publiek is, verwacht ik wel dat ik deze limiet ga zwemmen.”