• Ruud Stokman.
• Ruud Stokman. Foto: Richard van Hoek

Alblasserdamse kok brengt Afrika in Dordrecht

alblasserdam/dordrecht • De coronacrisis zorgde ervoor dat kok Ruud Stokman uit Alblasserdam van de ene op de andere dag geen werk meer had. Hij begon een Afrikaans restaurant in Dordrecht.

Ruud is kok sinds zijn twaalfde. De laatste jaren was hij kok voor bezoekers van evenementen. Hij verzorgde al tien jaar de catering voor bezoekers van de skybozen van ADO Den Haag. Ook voor bezoekers van de formule1-races, het Songfestival, de marathon van Rotterdam en tijdens evenementen in Ahoy, de RAI, en de jaarbeurs was hij kok. In maart van dit jaar stortte zijn markt in.


Agenda leeg

“Ik had de catering voorbereid voor 700 man en hoorde: de wedstrijd voor morgen is afgelast”, vertelt Ruud. Hij maakte zich er nog niet zo druk over. “Het was net lekker weer dus ik dacht: daar kan ik van gaan genieten. Maar de lockdown bleef duren. Toen ik zag dat mijn agenda leeg werd gehaald en mijn opgespaarde pensioen bleef slinken, vond ik het niet leuk meer.”


Benauwend vond Ruud de situatie. “Ik ben een kookbeest. In vakanties nemen we nooit een hotel want ik wil zelf koken. Mijn vrouw Hennie en ik komen heel vaak in Afrika. We leerden daar middenstanders kennen. Toen ze begrepen dat ik kok ben, vroegen restauranteigenaren mij of ik wilde bijspringen. In Gambia en Senegal heb ik zo de kneepjes van de Afrikaanse keuken geleerd.”


Afhaalrestaurant

Na een aantal werkloze maanden besloten Hennie en Ruud hun Afrikaanse ervaring te gaan benutten. “We dachten: we gaan een Afrikaans afhaalrestaurant beginnen in Dordrecht, dat is er nog niet. Ik heb thuis vier weken voor groepen mensen gekookt. Het Afrikaanse eten deelde ik uit aan buren, kinderen en ouderen, om hen te laten proeven. Ik kreeg heel goede respons, iedereen vond het heerlijk. Daardoor kreeg ik er steeds meer zin in.”


Ruud en Hennie vonden een pand dat door de eigenaar voor hen is opgeknapt. “Het is een pand uit 1700, binnen is alles nu helemaal strak. Ik heb zelf de keuken ingericht."


Heel creatief

"Hennie is heel creatief en heeft ons restaurant Afrikaans gestyled", vervolgt Ruud Stokman. "Een vriend heeft een muurschildering gemaakt van zeven meter. Hennie gaat haar werk in de zorg combineren met werken in ons restaurant.”


Rijsttafels

Medio november was het zover: ze openden hun restaurant Klein Afrika in de Vriesestraat. “Het blijkt een schot in de roos te zijn. We hebben elke week meer bestellingen en de reacties zijn enthousiast. Er worden veel rijsttafels besteld. Een rijsttafel bestaat uit zes à zeven gerechten. Dan hoeven mensen die het eten van Afrika niet kennen geen keuze te maken.”


Ook mensen van buiten Dordrecht kunnen genieten van Ruuds culinaire kunsten. “We hebben de Afripan geïntroduceerd. Die vul ik met zes gerechten. Klanten kunnen die koud ophalen, steken thuis de stekker van de pan in het stopcontact en kunnen een half uur later dineren.”

Hoe bevalt het nieuwe leven, als eigenaren van een afhaalrestaurant? “Het is nog leuker dan mijn vorige werk. Het is voor mezelf. Ik heb eigen machines, een eigen magazijn. Dat is een heerlijk gevoel, dit is gewoon ons tweede huis. En ik doe niks liever dan koken. Een deel van mijn pensioen is weg, maar verder hebben we aan de coronacrisis iets geweldigs overgehouden.”


Voor meer informatie: zie de website hieronder. Ook op Facebook is informatie te vinden.


q www.klein-afrika.com