Afbeelding
Foto: Stockfoto 123RF

'Geen lokale afwijkingen coronamaatregelen'

alblasserdam • Burgemeester Jaap Paans gaf tijdens de commissie Bestuur en Samenleving dinsdagavond aan op het gebied van de landelijke coronawetgeving geen lokale ‘afwijkingen’ toe te kunnen passen.
“Dat zou ik best willen, maar die ruimte biedt de regelgeving niet”, zo reageerde hij op een vraag hierover vanuit de commissie. “Die vrijheid ontstaat pas als we de fase van waakzaamheid bereiken, de lichtste categorie in deze pandemie.” Helemaal in beton gegoten zijn de regels desondanks ook niet, maar het gaat daarbij dan echt om uitzonderingen. Burgemeester Paans noemde het voorbeeld van een uitvaart. “Dan bevind je je soms op het snijvlak van regels en zijn afwijkingen noodzakelijk.”
Jako Sterrenburg (ChristenUnie) vroeg daarnaast aandacht voor mensen die om medische redenen geen mondkapje kunnen dragen. “Is het niet mogelijk dat zij een gezichtsscherm daarvoor in de plaats mogen gebruiken?” Paans: “We hebben zeker oog voor dit probleem, maar daarmee raakt u precies de onmogelijkheid om lokaal van de regels af te wijken.”


Verbod op carbid schieten

papendrecht • In Papendrecht is het niet toegestaan om carbid af te schieten. Dat kwam donderdag 10 december ter sprake in de gemeenteraadsvergadering van Papendrecht. Margré van Wijngaarden van Papendrechts Algemeen Belang (PAB) meldde dat er een run lijkt te ontstaan op carbid schieten, terwijl dit in Papendrecht niet is toegestaan. Burgemeester Moerkerke vertelde dat in ieder geval op het gemeentenieuws in de Klaroen en op social media aandacht zal komen voor het verbod.