• Cora Donk (links) met Heidi Looij.
• Cora Donk (links) met Heidi Looij. Foto: Krijn Donk

Eerste Buurtkastje in Papendrecht

papendrecht • ‘Liever delen dan verspillen’ is het motto van stichting SoGoed die in 2017 werd opgericht. Vrijwilligers van de stichting plaatsen proviandruilkastjes, kortweg ‘buurtkastjes’ genaamd, door heel Nederland. Vorige week woensdag werd het eerste buurtkastje in Papendrecht geplaatst en wel aan de voorgevel van Twinkeltje aan de Korenbloemstraat 20.

“Het idee van de met levensmiddelen gevulde buurtkastjes is eenvoudig: pak wat je nodig hebt, geef wat je kunt missen en ruilen mag ook. Zo verspillen we minder voedsel, helpen we een ander en zorgen we samen voor een socialere wijk”, redeneert Cora Donk van Twinkeltje. De kastjes kunnen overal worden geplaatst, bijvoorbeeld in een voortuin, bij een wijkcentrum, een kerk of bij een winkelcentrum. Uiteraard is het fijn als buurtbewoners zelf een oogje in het zeil houden. Initiatiefneemster in Papendrecht is Heidi Looij. Zij is op zoek naar goede locaties én mensen die de verantwoording voor een buurtkastje op zich willen nemen. Zo kwam ze ook in Twinkeltje terecht, een sociale ontmoetingsplek in de bloemenbuurt. Eigenaresse Cora Donk was enthousiast over het idee. "Hoe mooi zou het zijn als buurtbewoners die iets kunnen en willen missen artikelen in het kastje leggen zoals bijvoorbeeld koekjes, pasta, rijst, potjes saus, pindakaas, luiers, zeep of tandpasta. Mensen die iets nodig hebben kunnen op hun beurt een artikel uit het kastje pakken. Zo help je elkaar!”

Een voorwaarde is wel dat de artikelen goed en ongebruikt moeten zijn, het kastje mag geen dumpplek worden. Meer informatie:

www.stichtingsogoed.nl.