• De voormalige Kunstuitleen naast de parkeerplaats bij de Elimkerk.
• De voormalige Kunstuitleen naast de parkeerplaats bij de Elimkerk. Foto: Bert Bons

Niet blij met bouwplan in ‘achtertuin'

papendrecht • De bewonerscommissie van de Schoolstraat is niet blij met het plan van de gemeente Papendrecht om 25 tot 30 appartementen te bouwen op de locatie waar voorheen de Kunstuitleen gevestigd was en in de groenstrook daarachter.

“Twee jaar geleden is dit onzalige plan ook al ter sprake geweest tussen de gemeente en de bewonerscommissie van de Schoolstraat”, meldt D.J. Rietveld namens de bewoners van de Schoolstraat.


Zeer negatief

“De commissie heeft zich toen zeer negatief uitgelaten over dit plan omdat de nieuwe bebouwing nadelig zou zijn voor de huidige bewoners van de bestaande flat die dan tegen een blok beton zitten te kijken aan de achterzijde”, vervolgt Rietveld.


“Daar is nu een aantrekkelijke binnentuin gelegen waar de bewoners, senioren, met plezier de verschillende seizoenen kunnen meebeleven evenals de daar levende vogels kunnen volgen. Dat alles zou moeten verdwijnen, want nieuwe woningen hebben parkeerplaatsen nodig die er nu al te weinig zijn.”


Geen contact met gemeente

De bewonerscommissie heeft nog geen contact gehad met de gemeente en wil graag in overleg met de gemeente om van gedachten te wisselen. De bewoners zijn bijvoorbeeld voorstander van een verhuizing van de apotheek het Centrum naar de locatie waar de Kunstuitleen zat. Ook hebben ze ‘klachtenvrije’ ideeën voor een bestemming van de oude bibliotheek aan het Marktplein.


Andere plannen

De gemeente Papendrecht heeft echter andere plannen met het gebied. Dat blijkt uit een onlangs gepresenteerde zogenaamde ‘nota van uitgangspunten', die de gemeente opgesteld voor de locatie P.C. Hooftlaan 180. Er moeten 25 tot 30 appartementen komen voor starters. Het gebouw, dat vijf à zes bouwlagen zal tellen, moet komen te staan op de huidige parkeerplaats de centrumrand van Papendrecht tevens een mooier aanzien geven.


Er komt een parkeergarage onder het complex. Maar omdat er meer parkeerplaatsen nodig zijn dan de garage kan bieden, zal de tuin achter de voormalige Kunstuitleen voor een groot deel gebruikt moeten gaan worden als parkeerterrein. Geprobeerd wordt om enkele bijzondere bomen uit de tuin achter het gebouw te sparen. De vroegere Kunstuitleen wordt afgebroken en ook daar moeten volgens de plantekening parkeerplaatsen komen.


Omdat de Elimkerk gebruik maakt van de parkeerplaats naast de voormalige Kunstuitleen, moet er volgens dit plan een nieuwe toegang over het water gecreëerd worden vanaf de P.C. Hooftlaan naar de Elimkerk.