• Cees en Greet den Boef in de Primera in Nieuw-Lekkerland.
• Cees en Greet den Boef in de Primera in Nieuw-Lekkerland. Foto: Janny den Besten

'Goede tijd gehad, maar ik ga de winkel niet missen'

Cees den Boef stopt met Primerazaak

nieuw-lekkerland • De Primera in Nieuw-Lekkerland sluit op 31 december. Cees en Greet den Boef stoppen na 35 jaar met hun zaak.

Cees den Boef (1954) werkte jarenlang bij defensie als burgerambtenaar. Hij was altijd al gek op muziek en struinde in de weekends platenzaken en markten af waar hij lp’s kocht en verkocht. Toen in 1985 het pand van firma Huisman aan de Klipperstraat vrijkwam, leek het hem en zijn vrouw Greet (1957) leuk om daar een platenzaak te beginnen. De winkel kreeg de naam Osibisa, naar een Afrikaanse rockband. Cees liet het symbool van de platenhoezen van deze groep op zijn winkelruit schilderen: een vliegende olifant.


Videotheek

In 1988 werd het huidige pand aan de Planetenlaan gekocht, waar Cees en Greet na de verbouwing een paar jaar later met een videotheek startten. In 1998 vond de tweede verbouwing plaats, waarbij een verdieping boven op het pand kwam die als kantoorruimte gebruikt kon worden. Ook kwam er een vestiging van het postkantoor-ING bank waarvoor Cees en Greet een opleiding volgden en elke drie jaar een opfriscursus. Intussen stopte Cees met zijn werk bij defensie, zodat hij zich volledig op de zaak kon richten. In 2009 werd de zaak een Primeravestiging. Vanaf die tijd werden er behalve boeken, tijdschriften en kaarten ook sigaren en sigaretten verkocht.


Tabakswinkel

Een bijzonder feitje is dat Cees’ moeder ooit ook in Nieuw-Lekkerland een tabakswinkel had. Cees’ vader ging lopend naar zijn werk bij de Bailey, terwijl zijn moeder rookwaar verkocht op de Lekdijk. Cees: “Ik weet nog dat mijn moeder vroeger op me inpraatte om dat werk van haar over te nemen, maar ik hield voet bij stuk: ‘Nee, ik ga dat echt niet verkopen!’ En nu is het er toch van gekomen!”

Zowel Greet als Cees vinden dat er in de loop der tijd veel veranderd is, wat gedeeltelijk verband houdt met het product dat zij toentertijd verkochten. Cees: “Door de verkoop van lp’s trokken we veel jongeren, terwijl we met de Primerazaak meer een ouder publiek bedienen. Muziek verbindt mensen. Klanten kwamen expres voor een bepaald muziekstuk. Daarvan draaide je dan een stukje en je praatte samen over hetzelfde.”


Een fooi

Greet: “Grappig is dat de mensen vroeger vaak een fooi gaven. Eén klant gaf ons daarvoor zelfs een spaarvarken cadeau dat we jarenlang op de toonbank hadden staan. De rage van de Diddl-artikelen was bizar. Als de mensen wisten dat er nieuwe voorraad kwam, stonden ze soms met zijn tienen al voor openingstijd te wachten!”


Vier inbraken

In de afgelopen jaren waren de vier inbraken en het vandalisme een absoluut dieptepunt. Ook de tegenwoordige coronatijd hakt erin. Cees vertelt: “Sommige mensen barsten voor de balie in huilen uit. Anderen hebben een kort lontje als ze elkaar in de winkel passeren. Ik heb platen folie opgehangen bij de balie, en verder heb ik meestal twee deuren tegen elkaar openstaan voor een goede ventilatie.”

Vanaf 1 januari zit Cees thuis, maar hij zal zijn winkel geen moment missen. “Ik ga veel fietsen en me bezighouden met mijn grote hobby: het verzamelen van schilderijen en tekeningen van Ton Pape.”


Greet blijft 24 uur per week werken in haar beroep als verzorgende. Het pand aan de Planetenlaan wordt overgenomen door tandarts Oei die na een verbouwing hier zijn praktijk gaat vestigen. In verband met corona zal er waarschijnlijk geen afscheidsfeestje komen, maar Cees en Greet willen samen met medewerker Julia alle Lekkerlanders en Streefkerkers hartelijk bedanken voor het vertrouwen in hen gesteld.


Janny den Besten