• De boerderij waarin Zoar gaat vestigen.
• De boerderij waarin Zoar gaat vestigen. Foto: Aangeleverd

Zorgboerderij Zoar voor jongeren

oud-alblas • GGZ woonbegeleider Hans Meerkerk (26) start februari 2021 zorgboerderij Zoar in Oud-Alblas. Zorgboerderij Zoar is bedoeld voor jongeren van 12 tot en met 18 jaar met een IQ boven de 70.

Door grenzen te stellen is er tussen de jongeren mogelijk meer verbinding. Daarnaast ervaart Hans het als “de mooiste doelgroep die ook enorm leerbaar is”. Het doel is dat jongeren zo snel mogelijk weer zonder hulpverlening kunnen. “Je ziet vaak dat wanneer een situatie uit de hand loopt, zo’n jongere niet weet hoe het anders had gekund. Erg waardevol om dan de frustratie er te laten zijn en te laten merken dat je om hem/haar geeft, zoals je dat bij vrienden ook zou doen. Dan komt er een wil om te reflecteren, zodat geleerd wordt hoe het voortaan anders kan en men zich weer welkom voelt tussen leeftijdsgenoten”, aldus de oprichter.


Op de nieuwe zorgboerderij wil Hans de jongeren zelf laten nadenken om naar toe te groeien. Het zorgplan wordt met de jongere samen opgesteld, er wordt samen gerapporteerd en samen geëvalueerd. Indicaties zijn namelijk om doelen te behalen voor een betere toekomst van de jongere zelf. Zorg hoeft dan ook niet langer gegeven te worden dan nodig is. “Dat zo’n meid of kerel de maatschappij weer in kan, daar gaat het om.”

Hans: "De identiteit van de zorgboerderij is reformatorisch (christelijk). We bidden, lezen een stukje uit de Bijbel en danken bij het eten. Er is echter een open toelatingsbeleid, dus ook de jongeren die daar niet mee zijn opgegroeid zijn welkom." Voor meer informatie, zie de website:
www.zorgboerderijzoar.nl.