• De raad van Papendrecht wil de uitstoot van PFAS naar nul.
• De raad van Papendrecht wil de uitstoot van PFAS naar nul. Foto: Stockfoto

Raad Papendrecht via motie:

Aandringen op algeheel verbod PFAS

papendrecht • Een ruime meerderheid van de gemeenteraad van Papendrecht vindt dat er op termijn een algeheel verbod op het gebruik van de giftige stof PFAS moet komen.

Tot die tijd moet het RIVM de strenge regels van de Europese Voedselautoriteit overnemen over de uitstoot van PFAS.

Dat vinden PAB, CDA, OP, PvdA en GroenLinks, die met elkaar een motie indienden. Deze motie kreeg voldoende steun in de raad, waardoor het gemeentebestuur van Papendrecht ermee aan de slag gaat. De partijen vragen met de motie aan het college van B&W om namens de raad het Rijk en in het bijzonder de staatssecretaris voor Milieu op te roepen zo snel mogelijk nieuwe richtlijnen voor PFAS voor Nederland te laten vaststellen.


“Wij vinden dat wethouder Arno Janssen heel goed werk doet”, legt Leon van de Dool van CDA Papendrecht uit. Zijn partij was initiatiefnemer van de motie. Het CDA is blij dat de wethouder geen mogelijkheid onbenut laat om te benadrukken dat PFAS zich ophoopt in de regio, dat het in ons lichaam komt en dat het ons immuunsysteem aantast.

Leon: “Hij dringt al lang aan op terugdringing en afschaffing van PFAS. We wilden als vijf partijen hem hierin steunen, er was nog geen uitspraak van de raad. Concreet willen we dat het RIVM haast maakt met strengere normen, nu de Europese Voedselautoriteit daartoe heeft geadviseerd. Verder willen we dat de productie stopt, zodat we in Papendrecht weer veilig uit onze moestuin kunnen eten.”


Verder hopen de vijf partijen dat het protest tegen PFAS nu steeds luider wordt. “We hopen dat ook de buurgemeenten ons hierin steunen.” Het CDA is blij dat Staatssecretaris Stientje van Veldhoven een succesvolle lobby onderneemt in Europa en hamert op een totaalverbod.


Stientje van Veldhoven is overigens van D66. Deze partij is ook vertegenwoordigd in de gemeenteraad van Papendrecht. Maar lokaal stemde D66 tegen de motie. Fractievoorzitter Trijntje van Es noemde het een ‘media motie’ die overbodig is omdat er landelijk aan gewerkt wordt. Die mening werd gedeeld door de ChristenUnie, die daarom ook tegenstemde. Ook SGP en VVD stemden niet in met de motie. Samen vormen deze partijen een minderheid in de Papendrechtse raad.

De uitstoot van PFAS en de gerelateerde stof GenX wordt jarenlang gedaan door chemiebedrijf Chemours in Dordrecht.