• Jaap Verhulst tijdens een van zijn demonstraties op het Malieveld.
• Jaap Verhulst tijdens een van zijn demonstraties op het Malieveld. Foto: Aangeleverd

Protesteren en waarschuwen

“De manier waarop de overheid reageert op het coronavirus vind ik buiten proportioneel. De vrijheid wordt ons afgenomen, we mogen vrijwel geen contact meer hebben met elkaar. Iedereen volgt de regels maar als makke schapen!”

Het zijn woorden van Jaap Verhulst uit Alblasserdam, die zichzelf omschrijft als een gewone burger die het niet eens is met de coronamaatregelen van de overheid. Hij heeft enkele malen gedemonstreerd op het Malieveld, met een spandoek met ‘coronawet is dictatuur’ en maakt zich grote zorgen over de toekomst. “Ik heb het idee alsof ik afscheid aan het nemen ben van Nederland. Hier voel ik me niet meer thuis!”

Al tijdens de eerste coronagolf realiseerde hij zich dat de maatregelen niet passend waren bij het probleem. “Toen ze met drones over het strand gingen vliegen om mensen in de gaten te houden en te waarschuwen, dacht ik, waar gaat dit heen? Je mag geen handen schudden, de anderhalve meter regel, het niet meer bij elkaar komen, onmenselijk! We worden verplicht een niet-medisch mondkapje te dragen, wat nergens toe dient. Alsof je een mug wil vangen met kippengaas. Het is niet anders dan het muilkorven van burgers. Zeer ingrijpende maatregelen, terwijl covid echt niet dodelijker is dan een stevige griep. Natuurlijk is het vreselijk wanneer mensen daaraan sterven en als je ernstig ziek bent door corona, is dat geen pretje. Ik wil echt het virus niet uitdagen. Ik slik vitaminen en was mijn handen regelmatig. Maar uiteindelijk is dit een plandemie en geen pandemie. De WHO heeft de definitie daarvan kortgeleden aangepast om vervolgens onevenredig grote maatregelen te kunnen opleggen. De Spaanse griep (rond 1920), waarbij het sterftecijfer op zo’n 10 procent lag, dié voldoet aan de omschrijving van een pandemie. Maar corona kent een gemiddeld sterftecijfer van 0,23% (boven de 70 jaar) en 0,05% (onder de 70).

Deze boodschap wordt vrijwel nooit gehoord in de ‘mainstream’ media. Jaap: “Ik volg alternatieve media van medische en wetenschappelijke experts die een tegengeluid laten horen. Je ziet en hoort ze niet in de gewone media. Daar worden ze niet toegelaten en weggezet als gekkies, hun video’s worden soms verwijderd van Youtube, terwijl het ook allemaal doktoren, specialisten en hoogleraars zijn. De mainstream media in Nederland zijn een spreekbuis van de regering, die weer een spreekbuis is van grotere overheden zoals de WHO.”

Met de term ‘plandemie’ suggereert Jaap dat er een plan zit achter de coronagekte, zoals hij het omschrijft. We worden klaargemaakt voor de nieuwe wereldorde. “Iedereen laat het maar over zich heen komen. Maar wie slaapt in een democratie, wordt wakker in een dictatuur. Die kant gaan we op. Ik vertrouw de overheid niet. Het volk wordt bang gemaakt en de economie lijdt eronder. De regering gebruikt oorlogsretoriek; ‘Samen tegen corona!’ Jaja! Dat is makkelijk gezegd; ambtenaren krijgen gewoon doorbetaald, ook als ze thuis werken. Mensen in de zorg krijgen hun salaris. Ook het onderwijs lijdt financieel geen schade. Zij vormen met elkaar de grootste groepen voorstanders van de maatregelen. Die wordt opgevangen door bijvoorbeeld de horeca, de cultuursector, sportscholen, enz.. Waar zit ‘em dat ‘ sámen ‘ dan in? Ondanks compensaties verwacht men er 200.000 werklozen bij.

Met zijn protestacties geeft Jaap Verhulst gehoor aan zijn eigen rechtvaardigheidsgevoel. Maar hij heeft nog een drive waarom hij zich wil uitspreken; zijn geloof in Jezus Christus. “In de bijbel wordt gesproken over de huidige tijd. We leven in de eindtijd. De overheid wil totale controle krijgen over mensen. Ik zie de toekomst voor de wereld somber in, maar er is een Verlosser. Laten we ons klaarmaken voor de wederkomst van Jezus Christus.