• Papendrecht moet de komende jaren veel bezuinigen.
• Papendrecht moet de komende jaren veel bezuinigen. Foto: Stockfoto 123RF

Grote tekorten verwacht in de jaren na 2021

Papendrecht krijgt begroting sluitend

papendrecht • In de Papendrechtse begroting is een bezuiniging bereikt van ongeveer twee miljoen euro. Deze bezuiniging is een eerste bouwsteen in het proces waarin moet worden voorkomen dat de tekorten oplopen tot 8 miljoen euro in 2025. Door minder behoudend te begroten dan voorheen en door financieel technische maatregelen door te voeren, is de besparing bereikt zonder direct merkbare gevolgen voor de inwoners van Papendrecht. Zo wordt het aantal reserves beperkt.

De gemeente heeft geprobeerd om geld te besparen zonder dat de inwoners daarvan in het komende jaar veel zullen merken. Toch zullen de gemiddelde woonlasten in 2021 in Papendrecht met 7,6% stijgen ten opzichte van het jaar ervoor.


Papendrecht heeft, net als vrijwel alle gemeenten in Nederland, te maken met financiële onzekerheid. Dit wordt onder meer veroorzaakt door de oplopende tekorten in het sociaal domein, onzekerheid over compensatie vanuit het Rijk, maar bijvoorbeeld ook vanwege de economische gevolgen van de coronamaatregelen. De gemeente houdt er rekening mee dat dit alles bij elkaar een toekomstig tekort oplevert van in totaal 8 miljoen euro.


Voor 2021 wordt door de gemeente een positief resultaat verwacht van 579.000 euro, wat vervolgens omslaat in een tekort van 1.709.000 euro in 2022 oplopend naar 4.532.000 in 2024. De gemeente gaat daarom volgend jaar uitgebreid nadenken over bezuinigingen.

De begroting voor 2021 is een eerste stap op weg naar meer maatregelen om toekomstige tekorten te voorkomen. Pieter Paans over de toekomstige bezuinigingen: “Voor alle duidelijkheid: er is nog geen enkel besluit genomen, maar dat er moet worden bezuinigd staat vast. Ik realiseer me dan ook heel goed dat soms pijnlijke keuzes moeten worden gemaakt”, aldus financieel wethouder Pieter Paans. De Papendrechtse raad stemde met een ruime meerderheid in met de begroting van 2021. Alleen de VVD was tegen. Deze partij was van mening dat nu al meer het mes had moeten gaan in de uitgaven. “Als je teveel uitgeeft, moet je de uitgaven verminderen”, stelde fractievoorzitter Sophia de Keizer. Zij vond de huidige begroting een voorbeeld van zwak bestuur, omdat er teveel open eindregelingen zijn. In een stemverklaring meldde Trijntje van Es van D66 dat haar partij graag had gezien dat de nodige bezuinigingen zouden zijn opgenomen in de begroting, omdat dit hard nodig is. Desondanks stemde haar partij voor de begroting. Om dezelfde reden verklaarde Bert Grimmius van GroenLinks dat zijn partij schoorvoetend akkoord gaat met de begroting.

De overige partijen spraken hun lof uit voor het gemeentebestuur dat er in deze financieel moeilijke en onzekere tijd een sluitende begroting gepresenteerd kon worden.