• Sportpark Souburgh vanuit de lucht.
• Sportpark Souburgh vanuit de lucht. Foto: Richard van Hoek

Weerstand tegen hogere huurtarieven

alblasserdam • Het voorstel om de huurtarieven van sportverenigingen in Alblasserdam te verhogen stuitte bij een deel van de gemeenteraad op verzet.

Dat bleek vorige week tijdens de begrotingsvergadering in het gemeentehuis van Alblasserdam.


Kostendekkend

Het gemeentebestuur van Alblasserdam wil de tarieven vanaf 2021 verhogen om zo meer kostendekkend te werken en om de tekorten in de begroting op te vullen.


Deze keuze viel bij onder meer coalitiepartner CDA verkeerd. Fractievoorzitter Arco Strop had een alternatief bedacht voor de verhoging van de tarieven voor sportverenigingen.


“Zet de bestemmingsreserve van de Eneco-gelden in om de verhoging te voorkomen. Dat geld is bestemd voor cruciale voorzieningen en dat zijn sportverenigingen.”


Kan desastreus uitpakken

“Dit kan voor enkele sportverenigingen desastreus uitpakken”, vulde Teus Stam (ChristenUnie) aan. “Zeker in deze tijd, waarin clubs het door wegvallende inkomsten toch al moeilijk hebben”


En Haci Erdogan (PvdA) benoemde nog een ander obstakel voor het invoeren van hogere huurtarieven: “Als de besturen de verhoging doorberekenen in de contributie, zullen ouders meer moeite hebben om de kosten daarvan op te brengen.”


Bezwaar

Steun voor het collegevoorstel kwam er wel van de SGP. Jaco Brand: “Wat is het bezwaar om toe te werken naar kostendekkendheid? Dat is toch juist goed om daarnaar te streven? En we moeten het verhogen van de sporttarieven loskoppelen van de coronacrisis; ook anderen lijden hieronder, dat zijn niet alleen de sportverenigingen.”

Wethouder Arjan Kraijo liet weten vooralsnog (de begrotingsvergadering krijg donderdag 12 november een vervolg) niets te voelen voor het aanpassen van het voorstel.


Geen indicering

“Vier jaar geleden hebben we met gesloten beurs nieuwe huurprijzen afgesloten. Die zijn in de afgelopen vier jaar hetzelfde gebleven, er is geen indicering voor inflatie geweest", aldus wethouder Kraijo.

Hij vervolgde: “Op het totale bedrag van onze kosten voor Souburgh, ruim 830.000 euro, is de 30.000 euro die we nu vragen maar een relatief gering bedrag."

"Ik hoop dat verenigingen de verhoging niet één op één doorbelasten aan de leden en dat ze creatief op zoek gaan naar bijvoorbeeld sponsors om dit op te vangen. Wij willen hen met ons netwerk daar graag bij helpen.”


Geurt Mouthaan