• Inwoners van Molenlanden krijgen 50 euro van de gemeente.
• Inwoners van Molenlanden krijgen 50 euro van de gemeente. Foto: Stockfoto 123RF

‘Coronabonus' gaat omhoog

Raad Molenlanden royaler dan college

molenlanden • “We houden bijna een miljoen over in 2021”, constateerde Berend Buddingh (Doe Mee) dinsdagavond tijdens de online raadsvergadering. “Tegelijk is er sprake van een lastenverzwaring voor de burger. Dat willen we niet. Daarover dienen we een motie in die we raadsbreed onderschrijven.” Dankzij deze verhoging van de tegemoetkoming wordt de stijging van de woonlasten teruggebracht van 7 procent naar 1,25 procent.

Progressief Molenlanden, ChristenUnie en SGP vonden dat er voor mensen in de bijstand nog iets extra’s gedaan moet worden. Zij dienden daarom een motie in voor een extra tegemoetkoming voor 300 bijstandsgerechtigden, via Avres.

Buddingh wierp tegen: “Het minimabeleid spreekt over meer dan 850 huishoudens die op bijstandsniveau zitten. We hebben er moeite mee dat we wel die 300 mensen extra geld geven, maar wat doen we dan met die andere groep en met ouderen met alleen een aow-uitkering? Dankzij een amendement krijgt iedereen nu 50 euro, voor deze groep is dat significant. We zullen met het amendement niet meegaan.”

Ook CDA en VVD stemden niet in en wethouder Bram Visser raadde het de raad af om een uitzondering te maken voor bijstandsgerechtigden. “Het college wil vasthouden aan de eigen lijn. Inkomenspolitiek is voorbehouden aan de Rijksoverheid.”

Raadsbrede instemming was er voor een motie van SGP, DM, CU, VVD en PM die het college opdraagt ervoor te zorgen dat het in de toekomst niet opnieuw zal gebeuren dat er sprake zal zijn van een overschot op de begroting én een lastenverzwaring voor inwoners. Wethouder Bram Visser wil met een afvaardiging van de raad de discussie hierover voeren. “Want ik begrijp wel dat u aan de ene kant overschotten en aan andere kant woonlastenverzwering eigenlijk niet wilt. Er zijn best instrumenten die in leven geroepen kunnen worden.”


Een amendement van PM en CU om verenigingen extra tegemoet te komen, haalde het niet. Wethouder Teunis Jacob Slob: “Het college bezint zich op de vraag hoe we tegemoet kunnen komen aan de problemen die door de coronacrisis ontstaan. We bekijken hoe we in gesprek met bedrijven en verenigingen beleid moeten aanscherpen. Over het aanpassen van het coronafonds 2.0 kunnen we met elkaar debat voeren. Mijn oproep: laten we de vinger aan de pols houden, in gesprek blijven met verenigingen en bedrijven, een goed plan ontwikkelen voor een coronafonds 2.0.”


Harry Stam (CU) wilde meer duidelijkheid. "U hebt gezegd: we laten verenigingen niet vallen, maar omdat het nergens op papier staat denken we iets vast te leggen over het mogelijk maken van schenkingen. Slob: "Laten we eerst in gesprek komen, zo goed mogelijk kijken wat de overheid te bieden heeft voor verenigingen. Er is niet gezegd: per definitie gaan we niet schenken. Maar we gaan uit van een lening.”