Afbeelding
Foto: Stockfoto 123RF

Tweede last onder dwangsom voor illegaal feest

alblasserdam • Veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid heeft ook een last onder dwangsom opgelegd aan de exploitant van het hotelschip Mare Luna waarop op 23 oktober in Alblasserdam een illegaal feest plaatsvond.

Het schip lag aangemeerd aan de kade van jachtbouwer Oceanco. Eerder kreeg Oceanco al een dwangsom opgelegd vanwege dezelfde gebeurtenis.
De exploitant van het schip wordt mede verantwoordelijk gehouden voor de overtreding. De noodverordening schrijft voor dat degene die een bijeenkomst organiseert, laat organiseren, laat plaatsvinden of laat ontstaan, verantwoordelijk is voor het treffen van maatregelen om verspreiding van het virus tegen te gaan.

De last onder dwangsom betekent dat de exploitant van het schip niet direct een boete krijgt, maar de gelegenheid krijgt om herhaling te voorkomen. Bij een volgende overtreding moet de eigenaar een dwangsom van 10.000 euro betalen.


Twee tieners aangehouden voor overval supermarkt

papendrecht • De politie heeft twee jongens van vijftien en achttien jaar aangehouden voor een overval op een supermarkt in de Korenbloemstraat in Papendrecht, die bijna een jaar geleden plaatsvond.

De politie kon het tweetal aanhouden nadat beelden van de overval vertoond werden in een uitzending van Bureau Rijnmond. In dat programma werd het tweetal herkend, zelfs met een masker op.
De overval vond plaats op woensdag 27 november rond 18.50 uur, kort voor sluitingstijd. Twee jongens kwamen de winkel op de hoek van de Korenbloemstraat en Goudsbloemstraat binnen. In de winkel was op dat moment alleen de eigenaar aanwezig. De gewapende daders hadden een vuurwapen en een mes waarmee ze de man, die achter de kassa zat, bedreigden. Terwijl het slachtoffer het geld uit de kassa haalde, werd er steeds met het mes voor zijn neus heen en weer bewogen. Met een onbekend geldbedrag gingen de twee er vandoor en lieten de man geschrokken, maar ongedeerd achter.
Na onderzoek en na de uitzending in Bureau Rijnmond waar de camerabeelden werden getoond, maar ook op de sociale media, zijn de twee verdachten herkend door kijkers.


Grote renovatie J.U. Smitgemaal

kinderdijk • Half november start Waterschap Rivierenland met de bouwkundige renovatie van het J.U. Smitgemaal in Kinderdijk. Ook worden twee dieselmotoren vervangen door elektrische motoren.

Het gemaal uit de jaren zeventig van de vorige eeuw voldoet niet meer aan de huidige (milieu)eisen. Naast een flink aantal bouwkundige gebreken heeft het gebouw ook gedateerde dak- en gevelisolatie. Hierdoor wordt het toelaatbare geluidsniveau overschreden. De uitvoering duurt anderhalf jaar.
Het waterschap onderzoekt nog of er in de toekomst een belevingsruimte over modern waterbeheer in het Smitgemaal kan komen. Een besluit hierover is uitgesteld, omdat nog niet bekend is wat de gevolgen van de coronacrisis zullen zijn.