Afbeelding
Foto: artist impression

Projectontwikkelaar FSD bouwt 275 woningen op Mercon Kloosterrein

'Een fantastische waterfrontlocatie'

alblasserdam • In de loop van 2019 loopt Fransje Sprunken één van de hallen van Mercon Kloos binnen. "Ik was meteen verliefd", lacht ze. Met haar jarenlange ervaring in de bouwbranche is ze net voor zichzelf begonnen als projectontwikkelaar. Haar voorgaande functie, directeur concepten bij VORM in Papendrecht, zorgde ervoor dat ze veel in de grote steden werkte. "Ik vond het leuk om in de Drechtsteden aan het werk te gaan. Dit is zo'n briljante plek, een fantastische waterfrontlocatie, dat ik het overleg met de vorige eigenaar om tot aankoop over te gaan graag aanging."

En de rest is, zoals ze zeggen, geschiedenis. De nieuwe eigenaar ging voortvarend aan de slag. Met een lach: "Geduld is niet mijn sterkste eigenschap. Als ik iets aanpak, gaat het snellen dan bij de meeste anderen. Gelukkig was er al veel voorwerk gedaan waar ik op verder kon bouwen." Ze begon met het aanpassen van de bestaande plannen. "Daarin zag je vrijwel niets terug van de huidige uitstraling. Wij hebben er juist voor gekozen om waar mogelijk de bestaande bebouwing terug te laten komen. Je mag best zien dat er industrie is geweest. Mooi is trouwens dat een deel van de bewoners straks uitkijkt op de molens van Kinderdijk. Dat is bijna onwerkelijk: alsof je uitzicht hebt op een ansichtkaart."


De link met Kinderdijk komt ook naar voren in een kunstwerk van een wieg, waarbij verwezen wordt naar de oorsprong van de naam van het dorp. Tijdens een watersnood van eeuwen geleden zou namelijk op de plek waar nu het wereldberoemde molencomplex is een wieg met een baby zijn aangespoeld, waarbij een kat op miraculeuze wijze het bedje in evenwicht had gehouden. "Er waren al plannen voor zo'n kunstwerk, maar wij bieden graag de gelegenheid om het een mooie centrale plek te geven."


Fransje Sprunken betrok in het hele proces nadrukkelijk de omwonenden. "Participatie vind ik écht belangrijk", zegt ze met nadruk. "Degenen die in de buurt wonen en belangstellenden die er willen gaan wonen haal ik er zo vroeg mogelijk bij. Tijdens de eerste bewonersavond voor dit project hebben we goed geluisterd en op basis van de op- en aanmerkingen onze plannen aangepast. Zo is in het deel beneden de Molenkade het bouwoppervlakte verkleind, waardoor er meer zicht op de rivier blijft. Die aanpassingen hebben tot vele positieve reacties geleid."


De 23 dijkwoningen, vijftig kadeappartementen, 101 loodsappartementen en 89 rivierappartementen verrijzen, als de gemeenteraad in december instemt met het bestemmingsplan, de komende twee jaar op de plek langs de Noord. Er zijn ook plannen voor een restaurant met terras aan het water en een sportschool. Een belangrijk punt wat nog open staat is een halte van de Waterbus. Voor Sprunken is dat een cruciale aanvulling. "Eigenlijk ontwikkelen we alleen op knooppunten van openbaar vervoer. Een waterbushalte zou een heel grote meerwaarde zijn. Je staat zo bijvoorbeeld in een minuut of twintig in hartje Rotterdam. De gesprekken hierover lopen; elke partij, waaronder de gemeente Alblasserdam, wil het graag, dus we hebben er goede hoop op dat het lukt."


Geurt Mouthaan