• Van den Berg schreef eerder een boek over het kerstverhaal.
• Van den Berg schreef eerder een boek over het kerstverhaal. Foto: Aangeleverd

'Hij was een voorbeeld van geloofsvertrouwen'

Eerherstel voor Jozef uit kerstverhaal

papendrecht • Volgens Teo van den Berg (71) uit Papendrecht doen er over Jozef allerlei verhalen de ronde die de man van Maria geen recht doen. Dat zat hem niet lekker. Daarom schreef hij een boek over deze Joodse man.

Van den Berg maakt al zijn hele leven veel studie van de Bijbel. Hij volgde, naast zijn loopbaan in het bedrijfsleven, als belangstellende een deeltijdopleiding tot catecheet/docent godsdienstonderwijs en was jarenlang actief als diaken en ouderling. In 2003 verscheen zijn eerste boek, ‘De kerstgeschiedenis, romantiek en realiteit’. Ook daarin kaart hij misverstanden aan.


'Goedig en zwijgzaam'

Welke verkeerde ideeën over Jozef komt Van den Berg tegen? “Om wat te noemen: Jozef zou nogal goedig en zwijgzaam zijn, hij zou Maria verdacht hebben van overspel en zich in Bethlehem hebben laten afschepen naar een stal. Hij zou maar een onbelangrijke bijrol als pleegvader van Jezus gehad hebben.” De schrijver ziet dat anders. “Jozefs positie als nakomeling van David blijkt cruciaal te zijn. In het feit, dat God hem verkoos om Jezus’ pleegvader te zijn ligt juist zijn eer. Vandaar de ondertitel: eerherstel voor de gezegende onder de mannen. Maria is dat onder de vrouwen. Als echtpaar hebben zij beiden hun eigen belangrijke plaats rondom Jezus’ geboorte.”


Tijdens het bestuderen van het leven van Jozef deed Van den Berg twee mooie ontdekkingen. “De eerste is de manier waarop de Bijbel zelf aangeeft dat Jezus Zoon van David is via Zijn wettelijke vader Jozef en niet via Maria. Haar afstamming is onbekend. Ik laat zien, dat de talloze hypothesen die haar davidisch willen maken geen hout snijden.” De tweede ontdekking betreft de plaats waar Jezus werd geboren. In kerstverhalen wordt altijd gesproken over een stal. “Ik ontdekte pas vrij recent dat Mattheüs en Lukas zes details vermelden waaruit blijkt dat Jezus is geboren in de bergingsruimte van een dorpswoning. Ik laat zien dat Jozef en Maria normaal onderdak vonden.”


De schrijver ziet Jozef als een voorbeeld van geloofsvertrouwen, toewijding en zichzelf wegcijferende liefde. “Jozef wordt rechtvaardig genoemd, godvrezend. Dat zien we terug in zijn gelovige houding; hij had diepe eerbied voor de heilige God en voor het werk van de Heilige Geest in Maria. Hij is bereid zijn eigen belang op te geven als God dat, naar hij denkt, van hem vraagt. Dat vroeg zelfverloochening. Hij wil Maria vrijgeven voor de taak die haar door God is toebedeeld op een manier die niet botst met de wet van God. Maar ook zien we onder andere in Jozef een toegewijde echtgenoot en echte vader, die zijn kinderen voorging in de dienst aan God.


Website

‘Jozef, zoon van David' is uitgegeven door Buijten & Schipperheijn. Meer informatie: www.teovandenberg.nl