De werf van IHC Merwede in Kinderdijk.
De werf van IHC Merwede in Kinderdijk. Foto: Bert Bons

Reorganisatie en ontslagen bij IHC

kinderdijk • Scheepsbouwer IHC is in zwaar weer terecht gekomen en moet tientallen en mogelijk zelfs honderden mensen ontslaan.

De ontslagen lijken vooral te vallen in leidinggevende functies. Ook worden bepaalde activiteiten afgestoten. Dat blijkt uit een Sociaal Plan dat door de vakbonden is goedgekeurd.

Keuzes uit het verleden hebben niet goed uitgepakt en ambities zijn niet gerealiseerd, schrijft Gerben Eggink van IHC in het Sociaal Plan. “Daarnaast zijn in het verleden een aantal uitdagende projecten aangenomen met lage marges, strakke contractvoorwaarden en levertijden en met veel innovatieve technologie. Deze hebben geleid tot grote verliezen. De huidige tegenvallende marktontwikkelingen in de sector en de recente economische crisis beïnvloeden de positie van IHC nadelig en veroorzaken een verdere terugloop in werk.”

Om IHC weer winstgevend te maken, moet de organisatie slanker en efficiënter worden. Eggink: “Het is inmiddels duidelijk dat doorgaan met een ongewijzigde organisatiestructuur onhoudbaar is en dat Royal IHC maatregelen moeten treffen om weer een toekomstbestendige organisatie te worden.”


Minder lagen in organisatie

Om te komen tot een toekomstbestendige organisatie, richt Royal IHC zich op de activiteiten die rendabel zijn en waar ze goed in is. Dat betekent ook dat non-core activiteiten worden verkocht of beëindigd. Daarnaast worden operationele verbeteringen binnen Royal IHC doorgevoerd. Zo wordt het een overzichtelijke organisatie met minder lagen, minder overlap tussen afdelingen en een duidelijkere verdeling van verantwoordelijkheden en bevoegdheden.


Vragen vanuit politiek

DoeMee! Molenlanden is bezorgd over het voorgenomen massaontslag bij scheepsbouwer IHC in Kinderdijk. Fractieleider Joke van de Graaf heeft het college van de gemeente Molenlanden in verband hiermee een drietal vragen gesteld.

DoeMee! wil graag weten of al bekend is hoeveel medewerkers er ontslagen zullen worden die woonachtig zijn in Molenlanden. ‘Welke rol kan de gemeente pakken bij het begeleiden van medewerkers van werk naar werk'. En: ‘Wat kunt en gaat u doen aan de gevolgen die deze ontslagen met zich meebrengen op sociaal vlak in Kinderdijk en Nieuw-Lekkerland?'

De vragen zijn zondag ingediend; het college moet uiteraard nog reageren.