• De raadszaal in Papendrecht.
• De raadszaal in Papendrecht. Foto: Aangeleverd

OP: digitaal vergaderen is prima als aan voorwaarden is voldaan

papendrecht • De fractie van Onafhankelijk Papendrecht (OP) is niet tegen digitaal vergaderen, maar vindt dat het alleen gedaan kan worden als aan enkele belangrijke randvoorwaarden is voldaan.

Dat is de kern van een reactie van fractievoorzitter Ruud Lammers van OP op een artikel dat vorige week in de Klaroen heeft gestaan, met de titel ‘CDA snapt niets van kritiek OP op digitaal vergaderen’.

“Waar wij als fractie Onafhankelijk Papendrecht met een meerderheid van de overige fracties van mening verschillen is dat bij het overgaan op digitale commissievergaderingen eerst een oplossing dient te worden gezocht met betrekking tot de vraag hóe de gemeenteraad dan met presentaties en insprekers om zal gaan”, aldus Ruud Lammers.
Digitaal inspreken zou mogelijk moeten zijn, maar dan moet dat wel in technische zin goed kunnen worden ondersteund. Lammers: “Dat is wat onze fractie betreft een belangrijke eerste randvoorwaarde. Het gaat per slot van rekening om een recht van inwoners, en dan is het volgens de fractie Onafhankelijk Papendrecht zaak dat dat recht om in te spreken goed zal zijn geborgd. Daar wordt gelukkig op dit moment al onderzoek naar gedaan door de griffie.”

Digitale gemeenteraadsvergaderingen vindt OP prima, want daar gaat het primair om besluitvorming. Er bestaat echter volgens OP geen afspraak dat commissievergaderingen, net als de gemeenteraadsvergaderingen, digitaal kunnen plaatsvinden. Vanwege het feit dat hiervoor niet eerder een oplossing was bedacht waar iedereen in de gemeenteraad zich in kon vinden, was de lijn tot op heden dat digitale vergaderingen van de gemeenteraad (besluitvormend) wél konden plaatsvinden, maar commissievergaderingen, waar vaak ook een beeldvormend en/of opiniërend element in zit, nog niet digitaal konden plaatsvinden.
Lammers: “Tot 23 oktober. Want toen heeft een meerderheid van het fractievoorzittersoverleg op de vrijdag achternamiddag, notabene tijdens de herfstvakantie, kennelijk besloten om de bestaande afspraken te schenden en de commissievergadering ABZ die op maandag 26 oktober was bepaald digitaal te laten plaatsvinden. Als fractie Onafhankelijk Papendrecht hebben wij daar terstond bezwaar tegen gemaakt.”
Op grond van de tijdelijke wet digitale besluitvorming mag bepaald worden dat de plaats weliswaar ook een digitale vergadering kan zijn, naast een fysieke locatie. Ruud Lammers: “Maar wat onze fractie betreft had dit dan in elk geval tijdig en bovenal niet zo rommelig dienen te zijn gecommuniceerd.”

“Daar komt nog bij dat de overige (duo)raadsleden hierin niet zijn gekend, terwijl zij ook net zoveel recht van spreken hebben”, aldus Lammers tot besluit.


Oproep: gouden armband verloren

papendrecht • Suzan Stoop uit Papendrecht heeft op vrijdagmiddag 30 oktober om iets na 14.00 uur haar gouden slavenarmband verloren toen ze aan het winkelen was op De Meent in Papendrecht. Wie de massieve ronde armband gevonden heeft, wordt verzocht te bellen met 06-50252662. Het sieraad is haar dierbaar.