• Het hijsen van de regenboogvlag in Alblasserdam.
• Het hijsen van de regenboogvlag in Alblasserdam. Foto: Peter Stam

'Een signaal afgeven dat LHBTI-ers er mogen zijn'

Eerste regenboogvlag in Alblasserdam

alblasserdam • Het hijsen van de eerste regenboogvlag in Alblasserdam werd gedaan door Emma Laurijssens van Engelenhoven uit Etten-Leur en Dennis Messemaker uit Alblasserdam; ondersteund door een medewerkster van de gemeente.

De bijeenkomst werd bijgewoond door een aantal gemeenteraadsleden, wethouder Arjan Kraijo en een enkele inwoner van Alblasserdam. “Ik hoop dat er een dag komt dat het hijsen van deze vlag niet meer nodig is,” vertelde Emma Laurijssens van Engelenhoven.


Steunen

Voorafgaand aan het hijsen van de vlag hield PvdA-raadslid namens de LHBTI-commissie van Alblasserdam een toespraak. Hij startte met een gedicht van Hans Andreus en vertelde daarna wat, wat hem betreft, coming-out-day inhoudt. Van Krimpen: “Het is een dag dat wij een signaal geven aan die jongens en meiden dat zij er mogen zijn. Dat zij zichzelf mogen zijn en in alle veiligheid aan hun geaardheid expressie geven en dat wij hen daarin steunen."


"Het hijsen van de regenboogvlag heeft veel voeten in aarde in een plaats als Alblasserdam: een christelijke arbeidersgemeente", vervolgde Van Krimpen. "Het is niet altijd een makkelijke plaats om als LHBTI’er uit de kast te komen."


"Zeg eens eerlijk: heeft u wel eens een homopaar hand in hand door het Makado zien lopen? Ik niet. Heeft u wel eens twee vrouwen bij de bus met een kus afscheid zien nemen? Ik niet. Weet u dat velen uit de LHBTI-gemeenschap de anonimiteit van een stad verkiezen boven hun geboortedorp Alblasserdam? Ik wel.”


Symbool

Het eerste deel van het hijsen van de vlag werd gedaan door Emma Laurijssens van Engelenhoven en Dennis Messemaker. Emma woont al jaren niet meer in Alblasserdam, maar kwam maandagochtend, op uitnodiging van Wim van Krimpen, terug naar het Damdorp om aanwezig te zijn bij het hijsen van de vlag.


Iedereen welkom

“De vlag is een belangrijk symbool om uit te dragen dat iedereen welkom is", vertelde Emma Laurijssens van Engelenhoven. "Ik heb zelf lang gezocht naar wie ik was en dat was hier niet te vinden. De eerste dingen die ik op moest zoeken, vond ik in de jaren ’80 in de bibliotheek van Papendrecht. Daar was ik anoniemer en dat voelde veiliger dan in mijn eigen dorp. Het heeft bij elkaar nog heel lang geduurd voordat ik echt uit de kast was.”

Emma trouwde twee jaar geleden, op coming-out-day, met Eva en is in haar woonplaats een bekende verschijning. “Het is ook niet zo moeilijk om het bekendste transgenderstel van Etten-Leur te zijn, want er is maar één transgenderstel in Etten-Leur,” lacht Emma.


Hoop

Om daar serieus aan toe te voegen: “Ik hoop dat er een dag komt dat het hijsen van deze vlag niet meer nodig is. De dag dat het er in feite niet meer toe doet welke geaardheid je hebt en de dag dat alles gewoon is."


"Nu wordt het vaak getolereerd, maar dat is iets anders dan geaccepteerd. Accepteren is erkennen dat je er mag zijn. Het gaat niet om een ideologie of om zieltjes winnen. De regenboogvlag is van iedereen. Het is niet zo dat die zes banen voor bepaalde groepen staan. De regenboogvlag heeft geen hokjes, maar is er voor iedereen.”


Stilstaan bij wat je zegt

Dennis Messemaker uit Alblasserdam is blij dat in zijn dorp maandag de regenboogvlag is gehesen. Hij zet zich al langere tijd in voor de LHBTI’ers in het dorp.

“Het is mooi dat de vlag er nu hangt, maar het belangrijkste is wat mij betreft dat er beleid komt, dat erover nagedacht wordt en dat mensen stil gaan staan bij wat ze zeggen.”