• Wethouder Quik op het terrein van Het IJsvogeltje.
• Wethouder Quik op het terrein van Het IJsvogeltje. Foto: Peter Paul Klapwijk

Werk aan ‘Het IJsvogeltje’ van start

nieuw-lekkerland • Op maandagochtend 12 oktober gingen de werkzaamheden van ‘Het IJsvogeltje’ in Nieuw-Lekkerland van start.

De strook grond tussen de woningen aan de Ooievaar 1 t/m 9 en de tuinen van volkstuinvereniging de Bakwetering gaat door de gemeente gebruikt worden voor natuurontwikkeling. Om de start officieel in te luiden, werd het eerste stukje grond uitgegraven in het bijzijn van wethouder Johan Quik.

De strook grond wordt heuvelachtig ingericht met onder andere plas/dras bermen, poelen en een wand waarin nestelmogelijkheden voor de ijsvogel worden aangebracht. Wethouder Johan Quik: “Het is mooi dat we dit perceel, dat al jaren in gebruik is als grasland, kunnen omvormen tot beleefnatuur. Natuur waarin gerecreëerd kan worden, leerzaam is voor kinderen en bovendien goed is voor het klimaat.”


In de maand oktober wordt het perceel klaargemaakt. Over het hele terrein wordt 20 centimeter grond verwijderd, worden watergangen ontgraven, plas- en drasbermen aangelegd, hoogteverschillen aangebracht en de ijsvogelwand geplaatst. Eind november worden de waterplanten, struiken en bomen ingeplant. Johan: “Dit willen we graag samen doen met onder andere inwoners. Uiteraard als de coronamaatregelen het op dat moment toelaten.”


Het IJsvogeltje is mede mogelijk gemaakt door verschillende sponsoren. Johan: “Zowel Blauwzaam Prachtlint als de Lions Club hebben bijgedragen. Dat waarderen we enorm. Het laat zien dat er betrokkenheid is vanuit de samenleving en ook zij natuurontwikkeling belangrijk vinden.”