Zoektocht Molenlanden en waterschap

molenlanden • De gemeenteraad van Molenlanden stemde in maart van dit jaar in met een proefperiode voor tiny houses, waarbij na drie jaar geëvalueerd zal worden. Ondanks dat is er, sinds dit besluit, nog geen tiny house geplaatst in Molenlanden.

Omdat de huisjes vaak niet op het riool worden aangesloten maar afvalwater zuiveren middels een helofytenfilter (zie kader), willen het waterschap en de gemeente Molenlanden eerst duidelijk richtlijnen opstellen. Linda: “Daar wachten we nu al even op. Het gaat om het eerste project voor Molenlanden. We hopen dat het bij volgende projecten sneller zal gaan, omdat de richtlijnen dan duidelijk zijn.”

Een woordvoerder van de gemeente Molenlanden legt uit: “Het waarborgen van de kwaliteit van oppervlaktewater is voor ons beide (waterschap en gemeente, red.) belangrijk en staat bovenaan.” In de pilot wil de gemeente beleid maken door te experimenteren en initiatieven te behandelen. Een woordvoerder van Molenlanden: “Het is hierbij van belang dat er uitgangspunten komen die helderheid geven over de mogelijke manieren van afvalwaterzuivering bij tiny houses. Binnen deze uitgangspunten zal enerzijds voldoende ruimte moeten zijn voor initiatiefnemers om te experimenteren en anderzijds voldoende zekerheid voor gemeente en waterschap dat de voorgestelde afvalwaterzuivering uitvoerbaar is.”


Molenlanden maakt gebruik van ervaringen uit andere gemeenten met tiny houses. “De manier van afvalwaterzuivering is echter afhankelijk van de bodem en het betreffende landschap. Er zijn voorbeelden waarbij tiny houses aangesloten worden op riolering. Maar in de pilot wil de gemeente initiatiefnemers juist uitdagen volledig off-grid te wonen. Om helderheid te geven over manieren waarop dit mogelijk is, werken we met het waterschap aan uitgangspunten. Te denken valt aan de grootte van het helofytenfilter en de manier van voorzuivering.”


Maatwerk

Als er eenmaal duidelijkheid is voor het project in Giessenburg, betekent dit dat er bij aanvragen voor andere tiny-houseprojecten in Molenlanden sneller duidelijkheid zal zijn? De woordvoerder: “In de pilot wil de gemeente beleid maken door te experimenteren. De ervaring die opgedaan wordt bij de afweging rondom het project in Giessenburg zal gebruikt worden bij andere initiatieven. Uiteraard zullen we bij ieder nieuw verzoek opnieuw moeten toetsen aan alle aspecten. Dit vraagt maatwerk per initiatief en per locatie."