• Roy Hoornweg.
• Roy Hoornweg. Foto: Arjan Baggerman

In race als beste gangmaker ter wereld

papendrecht/valencia • Roy Hoornweg uit Papendrecht hoopt op woensdagavond 7 oktober een belangrijke bijdrage te leveren aan de snelste 10.000 meter ooit. Joshua Cheptegei uit Oeganda doet in Valencia een aanval op het record en Roy Hoornweg levert zijn bijdrage door de eerste haas te zijn.

Een nieuw wereldrecord dus, waar Hoornweg aanwezig is om zijn werk als gangmaker, ook wel tempomaker of haas genoemd, zo goed mogelijk te doen. Woensdagavond vanaf 21:45 uur is Hoornweg de eerste gangmaker die het tempo feilloos moet aanvoelen. Het tempo moet vanaf de eerste meter goed zijn, gelijkmatig, zonder wisselingen om zo min mogelijk energie te verspillen voor degene die achter hem loopt.

Joshua heeft drie hazen tot zijn beschikking. Naast Roy ook nog een atleet uit Australië en één uit Kenia. Hoe sneller de trein op het goede tempo zit, des de langer kunnen de andere hazen het volhouden om Joshua uit de wind te houden, vergelijk het met wielrennen tijdens de sprintfinish. De sprinter wordt aangetrokken en zo lang mogelijk uit de wind gehouden, zodat hij het energie over heeft om de etappe te winnen of in dit geval een wereldrecord te lopen. Een echte teamprestatie dus, in deze individuele sport. De trainingen van Hoornweg waren afgelopen maand zwaar. Door een kleine kuitblessure begin september heeft hij alles op alles moeten zetten om vanavond fit aan de start te staan. 2,5 kilometer de wind opvangen in een tempo van ongeveer 23 kilometer per uur is ook niet niets. Gelukkig is alles verlopen zoals gehoopt en is hij er klaar voor. Hoornweg: "Ik wist half september niet of ik het ging redden, mijn leven stond vanaf dat moment uit trainen, eten en slapen. Gelukkig heeft mijn gezin, familie en vrienden ervoor gezorgd dat ik kon leven zoals ik moest leven en nu sta ik vanavond in Valencia voor een historische race. Een schitterende avond in the making, een ervaring die niet snel vergeten zal worden en een avond die vele sportfanaten zullen gaan volgen. De trots van Papendrecht zal overheersen, want zowel de coach die Joshua Cheptegei al jaren begeleid, als de eerste haas komen beiden uit Papendrecht. De aanval op het wereldrecord op de 10.000 meter is woensdagavond 7 oktober te zien op Youtube: https://youtu.be/r6hLgmgoPp4..