Afbeelding
Foto:

GFTE-containers en afvalcoaches voor hoogbouw

alblasserdam • De hoogbouw in Alblasserwaard krijgt aparte afvalcontainers voor het verzamelen van GFTE-afval. Afvalcoaches gaan op pad om inwoners te helpen en te motiveren hun afval te scheiden. Dat besliste de gemeenteraad vorige week.

De ongeveer zeventig zogenaamde cocons komen over enkele maanden bij de hoogbouwwoningen te staan. Doel is de hoeveelheid groente-, fruit- en tuinafval en etensresten (GFTE) in het restafval terug te dringen. Nu is dat nog 36 procent van de 182 kilo restafval per inwoner per jaar.

De hoogbouw in Alblasserdam is de enige 'doelgroep' waar GFTE nog niet apart kan worden ingezameld. Het college wil met de afvalcontainers daar nu verandering in brengen en kreeg daarbij steun van de gemeenteraad.

Diftar
Wel gaf wethouder Peter Verheij toe dat deze maatregel het uiteindelijke doel, 100 kilo restafval per inwoner per jaar, niet binnen bereik zal brengen. Maar de discussie over het al dan niet invoeren van diftar, betalen per hoeveelheid afval, liet hij over aan de raad.

Daarnaast kwamen er meerdere vragen over nut en noodzaak van de afvalcoaches, die straks in de hoogbouw langs de deur zullen gaan. Verheij was ervan overtuigd dat zij een 'enorme bijdrage' zullen leveren. "Uit eerdere ervaringen blijkt dat ze een bereik van zo'n zestig procent hebben. Ze zijn heel nuttig om in te zetten en de bewustwording te verbeteren."