• Theater De Willem.
• Theater De Willem. Foto: Aangeleverd

D66 eist garanties theater in VO-plannen

papendrecht • De fractie van D66 heeft donderdagavond tijdens de raadsvergadering aangedrongen op garanties voor Theater De Willem bij het maken van plannen voor de bouw van nieuwe scholen voor het voortgezet onderwijs in Papendrecht.

Er was daarover onrust ontstaan doordat wethouder Kees de Ruijter tijdens een vorige vergadering over dit onderwerp vertelde dat het theater buiten de discussie over de VO-scholen zou blijven. “Er gaat wat gebeuren in het gebied, dus ook met het theater. Maar we koppelen dat niet aan elkaar vast, want dat vertraagt de plannen voor de scholen.”


Dat leverde onder meer een ingezonden brief op in de Klaroen. Daarin stond onder meer: “Met in het achterhoofd de opdracht om twee miljoen euro te bezuinigen in Papendrecht en het opgelaten proefballontje om het theater te sluiten (geschatte opbrengst 560.000 euro) hoef je niet gestudeerd te hebben om aan te voelen dat het Papendrechtse theater moet vrezen voor haar voortbestaan.”


De onduidelijkheid was voor D66-raadslid Rens van Hal aanleiding om garanties te eisen voor het theater in de plannen die nu uitgewerkt worden voor de nieuwbouw van de VO-scholen in Papendrecht.

“In het haalbaarheidsonderzoek dat nu gestart gaat worden, moet ook wat komen over theater De Willem”, aldus Van Hal. “We hebben in het verleden als raad toegezegd dat het theater een eigen, zelfstandige lobby zal krijgen. Dat moeten we nakomen.”

Op aandringen van D66 beloofde wethouder De Ruijter dat de toekomst van het theater een plek zal krijgen in de uitwerking van de plannen. Het haalbaarheidsonderzoek naar de beoogde locaties zal waarschijnlijk duren tot het tweede of derde kwartaal van 2021.

In dat onderzoek moet duidelijk worden of het bouwen van nieuwe scholen voor het voortgezet onderwijs mogelijk is op de locatie die nu deels braak ligt tussen de Douwes Dekkerlaan, De Jacob Catslaan en de Rembrandtlaan (voor het Willem de Zwijger College) en de Vijzellaan voor De Lage Waard.


De gemeente wil graag dat de beide scholen zoveel mogelijk samenwerken op het gebied van onderwijs en sport. Met name samenwerking in de eerste twee leerjaren op MBO-niveau werd genoemd door wethouder De Ruijter. Die daaraan toevoegde dat hij dat ‘heel spannend’ vond. Die samenwerking wordt de komende tijd verder onderzocht, want dat moet dan een plaats krijgen in hoe groot de gebouwen moeten worden en hoe de gebouwen eruit komen te zien.

En ook de plaats van Theater De Willem wordt meegenomen in de uitwerking van het haalbaarheidsonderzoek. Wethouder De Ruijter beloofde de raad in de loop van het onderzoek te zullen informeren over de vorderingen.