• Een luchtfoto van de volkstuinen met in het midden het braakliggende deel.
• Een luchtfoto van de volkstuinen met in het midden het braakliggende deel. Foto: aangeleverd

Nieuwe volkstuinen Nieuw-Lekkerland

nieuw-lekkerland • Volkstuinvereniging De Bakwetering in Nieuw-Lekkerland neemt een stuk braakliggende grond binnenkort in gebruik om er volkstuinen van te maken. Nieuwe liefhebbers van een (moes)tuin zijn welkom.

Grenzend aan het huidige complex aan de Venuslaan bevindt zich al jaren een gedeelte dat door verzakking niet gebruikt kan worden door De Bakwetering. "Het grondwater staat daar zo hoog, dat je er niets kunt planten", vertelt voorzitter Johan Wolters. "Het was voor ons te kostbaar om dit deel op te hogen."

De oplossing kwam afgelopen jaar op een bijzondere manier. Het bestuur kwam ter ore dat het gemeentebestuur een braakliggend stuk grond, vlakbij de volkstuinen, wilde gaan afgraven om daar het kleinschalige natuurgebied Het IJsvogeltje te realiseren. "De vraag was: wat doen we met de overtollige grond? Toen hebben wij onze vinger opgestoken en gezegd: 'Dat kunnen wij heel goed gebruiken.'"


Verhoging

Een voorstel dat in goede aarde viel. Het afgraven van Het IJsvogeltje begint 12 oktober. De grond wordt vervolgens naar De Bakwetering gebracht en daar door het bedrijf Tuytel uit Oud-Alblas klaargemaakt om over het braakliggende deel te verspreiden. "Zelf hebben we de afgelopen maanden al het puin, het zeil en enkele bomen weggehaald", vult Wolters aan. "Er is genoeg voor een verhoging van dertig centimeter. Daarnaast verhogen we ook nog enkele tuinen op ons eigen complex."


Voor de volkstuinvereniging betekent het een uitbreiding met ongeveer acht tot tien volkstuinen. Doordat er ook enkele 'regulier' vrijkwamen, zijn er bij De Bakwetering zo'n vijftien nieuwe leden welkom. Uit Nieuw-Lekkerland, maar geïnteresseerden uit omliggende plaatsen zijn ook van harte welkom. Als ambassadeur van volkstuinen zou Johan Wolters een prima kandidaat zijn. Met aanstekelijk enthousiasme vertelt hij over de meerwaarde van zo'n eigen stukje grond. "Tuinieren houdt je fit, als je niet van sporten houdt of dat niet kunt. Je krijgt meer dan voldoende lichaamsbeweging. Het is zo mooi om te zien hoe wat je poot opgroeit, of dat nu groenten of bloemen zijn. Het zijn trouwens allang niet meer alleen gepensioneerde mannen die lid zijn; we zien bijvoorbeeld steeds meer gezinnen die met kinderen en al naar de volkstuinen komen. En voor de prijs hoef je het niet te laten: per jaar betaal je voor een tuin van 75 vierkante meter 25 euro."


Voor meer informatie en aanmelding kunnen belangstellenden terecht op de website


q https://htv-bakwetering.nl

Geurt Mouthaan