• Burgemeester Paans legt de bloemen bij de gedenktsteen.
• Burgemeester Paans legt de bloemen bij de gedenktsteen. Foto: Bert Bons

Bloemen bij monu-ment en overhandi-ging eindproduct ‘75 jaar Vrijheid’

alblasserdam • Burgemeester Jaap Paans van de gemeente Alblasserdam heeft maandagmiddag 28 september bloemen gelegd bij de gedenksteen voor Flight Lieutenant Jean-Noël Vandaele, die op 28 september 1944 om het leven kwam toen zijn Hawker Typhoon jachtvliegtuig neerstortte bij Alblasserdam.

De sterfdag van de Belgische vlieger vormde vorig jaar nog de start van een belangrijk herdenkingsjaar binnen de gemeente. Deze tragische gebeurtenis werd vorig jaar, precies exact 75 jaar later, herdacht met de onthulling van een herdenkingsbord langs de Kortlandsche Kade.
De gemeente hecht grote waarde aan het herdenken en eren van de oorlogsslachtoffers die gevallen zijn in de gemeente. Daarom werd de crash van het Hawker Typhoon jachtvliegtuig dit jaar opnieuw gehouden.

Na afloop van de ceremonie vertrokken de genodigden van deze plechtigheid naar de Rederij in Alblasserdam. Aangekomen in de Rederij overhandigde burgemeester Paans het eindproduct van zijn gespreksmarathon, 74 unieke gesprekken over vrijheid, aan de Historische Vereniging West-Alblasserwaard. Zij zorgen ervoor dat de gesprekken bewaard en toegankelijk blijven voor de inwoners van Alblasserdam. Vervolgens opent burgemeester Paans samen met de Historische Vereniging de tentoonstelling ‘Hawker Typhoon’. Deze tentoonstelling is daarna ook voor inwoners te bekijken gedurende de openingstijden van de Rederij.

Vanaf 28 september zijn alle interviews die de burgemeester hield vanwege ‘75 jaar Vrijheid’ terug te bekijken en te beluisteren via YouTube: https://tinyurl.com/75jaarsamenvrij.


'Liever geen sociale woningbouw op Wipmolenterrein'

alblasserdam • Woonkracht10 ziet liever geen sociale woningbouw op het Wipmolenterrein in Alblasserdam. De woningcorporatie stelt in een brief aan de gemeenteraad dat de grond daar te duur is voor deze woningen.

Woonkracht10 kocht het al jaren braakliggende terrein destijds voor een marktconforme prijs, toen corporaties nog (tot op zekere hoogte) commercieel actief mochten zijn op de woningmarkt. Volgens de woningcorporatie is dat door de strengere wetgeving nu niet meer mogelijk.
De woningen in het sociale segment die op het Wipmolenterrein worden gebouwd leveren minder op en Woonkracht10 stelt dat daardoor het eigen vermogen fors zal worden aangetast. 'Het is beter om de nieuwbouwopgave te concentreren op locaties waar we kunnen werken met de sociale grondprijs. (..) Voor het sociale segment zijn er volgens ons in het centrum goede alternatieve locaties, zoals een Haven Zuid. Graag participeert Woonkracht10 daar met meer financiële daadkracht, zodat daar kwalitatief goede sociale woningen gerealiseerd kunnen worden.'
Wat de woningcorporatie betreft zou het Wipmolenterrein dan verkocht kunnen worden aan ontwikkelpartner Dudok, die woningen voor de vrije markt kan bouwen. 'Dudok maakt dan verdere afspraken met uw gemeente over een gemêleeerd woningbouwprogramma. Met deze oplossing houdt Woonkracht10 ruimte om elders sociale woningbouw in het centrum te ontwikkelen.'