Tekst op coronaborden in de Meentpassage

Een ‘geel kader’ in de Klaroen van week 36 werd gewijd aan gedragsregels/richtlijnen voor de Meentpassage in Papendrecht.

Net zo geel is het recent geplaatste informatiebord vol regels bij de ingang van de Meentpassage. Daar staat op: “Met de fiets, graag afstappen. Gebruik de fietsenstalling. Volg de aangegeven looproute. Houd 1,5 meter afstand. Geef elkaar de ruimte. Niet stilstaan op de looproute. Vermijd drukte."

De bovenste regel is te gek voor woorden! Het officiële verkeersbord, iets daarvoor (volwassene met kind aan de hand) geeft aan: “In dit gebied mag je alleen als voetganger verder”. Enkele meters daarnaast staat op het gele bord het vriendelijke verzoek: “Met de fiets, graag afstappen”.

Hoe vrijblijvend kan het zijn: “Graag afstappen”. Knettergek is die regel en strikt genomen ook een overbodige tekst, gelet op de betekenis van het officiële bord. In gedachten zie ik de verzinner van die tekst op zijn/haar knieën en met een smekende blik dat verzoek doen. Wat een softheid.

‘AFSTAPPEN !!!’ geeft duidelijker aan zoals het bedoeld wordt. Of het helpt? Regel 2 op het gele bord (die wel ‘stoer’ is geformuleerd) lijkt sowieso aan de aandacht ontsnapt te zijn., maar dat is al jaren het geval.

Met vriendelijke groet,

Pieter van Campenhout
Papendrecht