Afbeelding
Foto: 123RF Stockfoto

OP wil PFAS-waarden weten in ‘nieuw’ water

papendrecht • De fractie van Onafhankelijk Papendrecht (OP) in de Papendrechtse gemeenteraad is blij met het zachte water dat sinds vorige week door de leidingen stroomt in Papendrecht, Alblasserdam en Kinderdijk, maar is nu wel heel benieuwd of daardoor nu het gehalte van de giftige stof PFAS verminderd is.

Omdat drinkwaterbedrijf Oasen de komende jaren de locatie in Nieuw-Lekkerland grootschalig gaat vernieuwen, schakelde het drinkwaterbedrijf deze regio volledig over op het zachte drinkwater vanuit haar productielocatie in Langerak. Ook na de verbouwing blijft het drinkwater uit de kraan van de inwoners van Papendrecht, Alblasserdam en Kinderdijk overigens zacht.

De fractie van OP legt daarom het verzoek neer bij het gemeentebestuur van Papendrecht om te onderzoeken of de PFAS-waarden in het drinkwater hierdoor worden beïnvloed.

De fractie van Onafhankelijk Papendrecht heeft dit voorjaar op eigen kosten een onderzoek laten uitvoeren naar giftige stoffen in het kraanwater in Papendrecht. Uit dat onderzoek van Onafhankelijk Papendrecht is naar voren gekomen dat er 21,3 nanogram PFAS per liter in het Papendrechts kraanwater zit.

De fractie van OP maakte zich hierover dit voorjaar grote zorgen. “PFAS veroorzaakt ernstige ziektes, zoals kanker”, aldus fractievoorzitter Ruud Lammers van OP. Papendrecht ligt dicht in de buurt van de fabriek van Chemours (DuPont) in Dordrecht, die decennia lang grote hoeveelheden PFAS in het milieu (in het rivierwater, in de lucht, in de bodem, in het riool) loost. OP wil graag dat het kraanwater in Papendrecht nu opnieuw gemeten wordt. De kosten hiervoor bedragen ongeveer 700 euro. In het voorjaar heeft de partij dit uit eigen zak bekostigd, omdat de gemeente Papendrecht hiertoe niet bereid was. De gemeenteraad was van mening dat het Papendrechtse leidingwater veilig is en dat een meting niet nodig is. Bij de nieuwe aanvraag voor een meting van PFAS in het Papendrechtse leidingwater vraagt OP opnieuw aan de gemeente om dit onderzoek te bekostigen.