Jongeren in coronatijd

Het valt niet mee om jong te zijn in deze coronatijd. Je bewegingsvrijheid wordt ernstig ingeperkt en je verveelt je soms stierlijk. Is het dan vreemd dat er uitwassen ontstaan zoals in Den Haag en Utrecht ? Natuurlijk zijn deze uit de hand gelopen rellen nooit goed te praten, maar ik denk dat het veel beter is om op een positieve manier met en over jongeren te praten.

Ik noem een voorbeeld in ons eigen dorp, waar we weer sinds ruim een jaar met veel plezier wonen in het appartementencomplex boven Dirk van de Broek.De Plantageweg wordt nogal eens als racebaan o.a. voor scooters gebruikt en het gas gaat er vol op. Ook op het parkeerterrein “hangen” ‘s avonds nogal eens jongeren rond. Ook daar met scooterlawaai, dat voor veel oudere bewoners hinderlijk is en er blijft nogal wat zwerfafval achter, dat ‘s morgens door de medewerkers van DIRK weer moet worden opgeruimd. Je zou toch zeggen, blikjes en ander afval gooi je in een prullenbak, althans zo hebben onze ouders ons dat zo geleerd.

Maar zou de gemeente niet een plek in een buitengebied binnen ons dorp voor de jongeren kunnen creëren waarin zij elkaar ontmoeten en waar ze, zonder al te veel geluidsoverlast te veroorzaken hun gashandles open kunnen draaien en zo nodig op één wiel kunnen racen?

Er wordt nogal eens over onze kwetsbare ouderen gesproken. Wij voelen ons, al zijn we in de tweede half zeventig, echt niet kwetsbaar en we hebben het goed. De jongeren hebben het in deze tijd veel moeilijker: studeren gaat nog niet als weleer, banen verdwijnen, de financiële vooruitzichten zijn somber en zo zijn er wel meer dingen te verzinnen. Laten we dat bedenken dat jongeren nog aan het begin van hun leven staan en wij, ouderen, veelal hebben kunnen profiteren van de welvaart die ons land in de goede jaren.

Overlast moet worden tegen gegaan, natuurlijk, maar we moeten de jongeren wel mogelijkheden bieden om jong te zijn op de manier zoals zij dat willen. Wij deden het vroeger ongetwijfeld anders, maar de tijden zijn nu eenmaal veranderd. Laten we elkaar, oud en jong, de ruimte geven om een goed leven te hebben.

Rineke en Leen Stout
Alblasserdam