Meer Lief & Leedstraten in Damdorp

alblasserdam • Inwoners van Alblasserdam kunnen hun straat als 'Lief & Leedstraat' aanmelden bij Stichting Welzijn Alblasserdam (SWA). Zij krijgen dan budget om voor buren een attentie te kopen.

Het gaat om een teken van meeleven bij bijvoorbeeld een geboorte, behaald diploma, een overlijden, ziekte of verlies van baan. In de afgelopen maand hebben zich weer nieuwe straten bij de SWA aangemeld, waardoor er nu tien Lief & Leedstraten in het dorp zijn.

De bewoners die het budget uit het Lief & Leedpotje beheren worden gangmakers genoemd. Gangmaker Angelique Splinter woont in de Weegbree. Zij vertelt: "Toen we hoorden van het bestaan van Lief & Leedstraten waren we gelijk enthousiast."


Buren kennen

Angelique en haar man kwamen eerder dit jaar in Alblasserdam wonen en ze zien dit als een leuke manier om buren beter leren kennen. "We zijn met nog twee andere buren langs gegaan bij alle huizen in de straat om te vertellen dat we Lief & Leedstraat zijn geworden."

Bewoners uit de straat kunnen de gangmakers bellen als ze een tip hebben voor iemand die een attentie zou kunnen krijgen. De dorpsmakelaars van de SWA zien dat deze manier van vrijwilligerswerk, juist ook in de Coronaperiode, nog waardevoller is geworden. "Erg fijn om het enthousiasme over Lief & Leedstraten te zien. Een klein gebaar kan echt een grote bemoediging zijn", zegt dorpsmakelaar Marion Korteland. Mensen in Alblasserdam die met (een deel van) hun straat Lief & Leedstraat willen worden, kunnen contact opnemen met de SWA. Ook met andere vragen of ideeën om het contact in de straat of buurt te vergroten kunnen inwoners terecht bij de dorpsmakelaars via: 078 – 2021 220 of info@stichtingwelzijnalblasserdam.nl (Marion of Jantien).