• Arjan Korteland op een van de locaties waar de roodrandzandbij is aangetroffen.
• Arjan Korteland op een van de locaties waar de roodrandzandbij is aangetroffen. Foto: Arjan Korteland

Bijvriendelijk beleid heeft al resultaat

papendrecht • Het bijvriendelijke beleid van de gemeente Papendrecht heeft al succes. Op het Slobbengors is een zeldzame soort waargenomen: de roodrandzandbij. Deze wilde bij staat op de Rode Lijst en wordt in slechts enkele gebieden in Nederland gezien.

Arjan Korteland van de Papendrechtse stichting Educatiestal Bij de Heerlijkheid is enthousiast. “Dat we deze beschermde bij nu in ons dorp aantreffen is een indicatie dat het maaibeleid van de gemeente de goede kant op gaat. Er wordt minder vaak gemaaid, stroken begroeiing blijven staan. Het kan beter, maar er wordt geprobeerd het beleid ecologisch vorm te geven.”


Belangrijk voor landbouw

Korteland benadrukt dat bijen belangrijk zijn voor het ecosysteem, de landbouw en fruitteelt. “We zijn voor de bestuiving van gewassen afhankelijk van deze insecten. Bijen bestuiven ook wilde planten waardoor zich zaden ontwikkelen die voor nieuwe planten zorgen, maar die ook als voedsel dienen voor andere dieren.” Vorig jaar kreeg de Papendrechtse stichting subsidie van de provincie (ongeveer achtduizend euro), voor het nemen van maatregelen die bedreigde soorten ten goede komen. "Met dit bedrag kunnen we een plan voor bijvriendelijke maatregelen maken en uitvoeren. We hebben EIS Kenniscentrum ingeschakeld om onderzoek te doen. Zij gaan na welke bijen er nu al in Papendrecht voorkomen. En ze bekijken wat er verbeterd kan worden om die bijen hier te houden en ook om meer soorten te trekken. Het gaat dan met name om soorten die hier van nature thuishoren. Verder gaan we de subsidie benutten om volgend jaar een lezing en trainingen te verzorgen over het herkennen van wilde bijen. We hopen dat deelnemers ons gaan helpen met het monitoren. Eens in de maand is al voldoende, van april tot en met september."


Johan van 't Bosch, onderzoeker bij EIS Kenniscentrum Insecten, noemt het aantreffen van de roodrandzandbij 'een heel mooie vondst'. "Ik heb een kleine inventarisatie gedaan bij het fietspad langs de A15 en op het Slobbengors. Dat ik de geelstaartklaverzandbij aantrof langs de A15 vond ik ook leuk. Die vliegt alleen op klavers. Ik zie dat als aanwijzing dat er mogelijkheden zijn om dat soort grasland verder te ontwikkelen. Niet te vaak maaien is het belangrijkst, zodat je gedurende lange tijd bloeiende planten hebt. En om variatie te ontwikkelen en te zorgen dat er voldoende stuifmeelbronnen zijn: niet alles tegelijk maaien. Op het Slobbengors zou je op de dijk aan de binnenkant kunnen zorgen voor meer inheemse planten, zoals sleedoorn en wilgen, waar bijen behoefte aan hebben. En het is een mooie plek voor grondnestelende bijen. En in plaats van oude populieren allemaal te verwijderen zou de gemeente een dode populier kunnen laten staan, voor insecten die in dood hout nestelen. Maatregelen zijn redelijk eenvoudig en niet per se duur."