• 'Een mondkapjesplicht is nog niet aan de orde.'
• 'Een mondkapjesplicht is nog niet aan de orde.' Foto: Stockfoto 123RF

Verscherping coronacontroles regio

regio • De coronacontroles in Zuid-Holland Zuid zullen de komende tijd worden geïntensiveerd.

Die mededeling deed Reinie Melissant, burgemeester van Gorinchem en vice-voorzitter van de Veiligheidsregio ZHZ, dinsdag 11 augustus tijdens een persconferentie. In Zuid-Holland Zuid zijn er in de eerste week van augustus 103 vastgestelde coronabesmettingen bijgekomen.


Samen tegen corona

"Over het algemeen houden de mensen zich uitstekend aan de maatregelen", is het beeld dat Melissant heeft. "Hou dat vol. Het virus is nog niet op de terugtocht, integendeel." Het is de Veiligheidsregio niet ontgaan dat het aantal feesten en partijen toeneemt. Reden om de controles weer te intensiveren. Aanvankelijk op een vriendelijke manier. "Eerst waarschuwen, pas daarna beboeten", aldus Melissant. Maar als de situatie er om vraagt, zal wel stevig worden doorgepakt. "Wie niet horen wil, moet maar voelen."


Een speciale verordening maakt het mogelijk om specifieke maatregelen te nemen, zoals een mondkapjesplicht. "Maar het is niet zo dat we hiervoor een gebied op het oog hebben; het is nu niet aan de orde." Regionaal GGD-directeur Karel van Hengel bevestigde dat er deze week een coronateststraat in Gorinchem wordt geopend. De meeste besmettingen kwamen er afgelopen week bij in Dordrecht (31). Daarna volgden Gorinchem (22), Zwijndrecht (17), Hoeksche Waard (11), Hendrik-Ido-Ambacht (10), Hardinxveld-Giessendam (5), Alblasserdam (3), Papendrecht (2), Sliedrecht (1) en Molenlanden (1).