• Max Polak in het oranje tijdens het EK in 2019.
• Max Polak in het oranje tijdens het EK in 2019. Foto: Coen Schilderman/atletiekunie

'Als ik hier train, loop ik altijd hetzelfde rondje door Papendrecht'

Atleet Max Polak zet stap naar Amerika

papendrecht • Voor zijn goede prestaties op de baan kreeg Max Polak een athletic scholarship aangeboden, wat het mogelijk maakt om dit avontuur aan te gaan.

Vorig jaar tijdens het EK trok Max de aandacht door de snelle tijden die hij liep. "Ook tijdens andere wedstrijden liep ik goede tijden", vertelt hij. "Coaches benaderden me via Facebook." Max reisde naar Amerika om een kijkje te nemen bij universiteiten in Portland en Wisconsin. "In Wisconsin hadden ze geen scholarship meer over en in Portland had ik tot januari moeten wachten. Ik koos uiteindelijk voor Boise omdat die universiteit heel groot is; er studeren 20.000 studenten, waardoor er betere trainingsfaciliteiten zijn. Ook zijn er veel trails door de heuvels en langs de rivier. En er is een uitgebreid medisch departement, dus als ik een blessure heb, kan ik direct worden geholpen door een sportarts."


Internationale selectie

Max gaat deel uitmaken van het veldloop en atletiekteam. Dit team bestaat uit een sterke internationale selectie van jongens uit onder andere Amerika, Australië, Italië, Engeland en Nieuw Zeeland. Met deze groep gaat hij elke dag trainen en Amerika doorreizen voor deelname aan competities. Daarnaast gaat hij een studie volgen in Business Administration. "Als ik in Nederland verder zou studeren, zou ik alles zelf moeten betalen, zoals schoenen, kleding en reiskosten van en naar wedstrijden. Je hebt daar een professionele setting. Lessen zijn om je trainingen heen gepland."

Max traint nu zestien uur per week, negen à tien uur daarvan besteedt hij aan lopen. "Ik denk dat dit in Amerika hetzelfde zal blijven, maar verwacht dat de training kwalitatief beter zal zijn."


Max heeft al enige jaren Bram Wassenaar als coach. Vader Polak is echter minstens zo'n belangrijke steun. "Mijn vader fietst altijd mee, dat vindt hij zelf ook leuk. Voor mij is het fijn als er iemand naast me fietst die het tempo hoog houdt en bij een rustig tempo is het fijn als je een beetje kunt praten. Vroeger schreef mijn vader trainingsschemaatjes voor me. Nu train ik eens per week train in Leiden, maar als ik in Papendrecht ben, begeleidt mijn vader me."


Goede kans

Max hoopt met zijn keuze voor Amerika de stap te zetten naar de Europese top en uiteindelijk ook de wereldtop. Voor zijn ouders vindt hij het wel 'een beetje jammer' dat hij vertrekt. "Maar mijn broer loopt ook hard, dus mijn vader kan met hem meefietsen. Mijn moeder vond het in het begin niet zo leuk, maar ze kreeg er vrede mee. Mijn vader vond het gelijk een goede kans. Voor mij wordt het alleen maar beter, ik ga met een groep trainen. Ik verwacht niet veel te gaan missen. Als ik hier train, loop ik altijd hetzelfde rondje door Papendrecht. Daar kan ik elke dag een ander rondje doen door de heuvels en langs de rivier. Mijn familie zal ik misschien soms missen, maar ik kom vaak terug naar Nederland, ook omdat ik hier wedstrijden blijf lopen. Ik ben denk ik acht maanden per jaar in Amerika. Ik vertrek op vrijdag 21 augustus, in december ben ik weer een maand thuis. Ook voor het EK kom ik terug."

De coronapandemie maakt de stap 'wel enigszins spannend'. "Het kan zijn dat lessen volledig online gegeven gaan worden of dat we niet meer naar training mogen, als de situatie verergert. Dat maakt het onzeker, maar hardlopen kan altijd, ook als het niet met de groep kan. Gelukkig zijn de cijfers nu stabiel."


Aan vrienden die niet aan atletiek doen moest Max uitleggen waarom hij vertrekt. "Maar mijn hardloopvrienden zijn vaak zelf al in Amerika geweest of gaan er ook heen. Die vinden het allemaal vet." Gelukkig voor zijn vrienden blijft Max gewoon ingeschreven staan bij zijn ouders in Papendrecht, dus hij blijft een Papendrechtse atleet. "En mijn ouders zullen misschien een keer langskomen. Ze komen sowieso naar de diploma-uitreiking."