• Dinie Verschuren is een van de omwonenden die fel gekant zijn tegen het laatste nieuwbouwplan.
• Dinie Verschuren is een van de omwonenden die fel gekant zijn tegen het laatste nieuwbouwplan. Foto: Geurt Mouthaan

'Niet nog een stuk beton op de Markt'

Onrust over nieuwbouw Markt

papendrecht • Mogelijke plannen voor de bouw van een pand met negen verdiepingen in Papendrecht stuiten op weerstand in het dorp.

Martin Struijk, directeur van de Oogkliniek Drechtsteden, is eigenaar van panden in het Papendrechtse centrum. Hij vindt het 'zeer ongewenst' dat er mogelijk commercieel onroerend goed wordt toegevoegd 'in een markt waar de vraag naar winkels krimpt'. Hij reageert: "Er is al sprake van leegstand. De tegenover de bouwlocatie liggende ABN Amro bank sluit en naar verwachting de naastgelegen ING bank ook. Een zekere schaarste aan vierkante meters doet meer voor het centrum dan leegstand." Als verhuurder van het pand waarin Zuidweg Oogcontact (voorheen Struijk Optiek) is gevestigd, wil Struijk dat de rooilijn uit het bestemmingsplan aan de kant van de Veerpromenade gerespecteerd blijft. "Daarmee is bij het ontwerp van mijn pand door de architect rekening gehouden; de zichtbaarheid moet gewaarborgd blijven."


Uitzicht inleveren

Struijk zegt het standpunt van de bewoners uit de omgeving van de planlocatie goed te begrijpen. "Toen zij daar kochten hielden zij rekening met een maximale bouwhoogte van 9 meter. Bij de nieuwe plannen gaan zij evident inleveren op uitzicht. Ik ben ervan overtuigd dat dit niet met planschade kan worden gecompenseerd."


'De gemeente moet tevreden zijn met de opbrengst van het eerdere plan'

Volgens Struijk maakt de gemeente een verkeerde keuze. "De gemeente beweert dat de plannen moeilijk ontwikkeld worden door de hoge rendementseisen van ontwikkelaars. Dat is mijns inziens de enige reden dat zij veel huizen willen bouwen. Mijn stelling is echter dat de onroerendgoedmarkt de mogelijkheden voor rendement dicteert. De markt voor commercieel onroerend goed is nu eenmaal slecht. Het zou realistischer zijn als de gemeente afschrijft op de waarde van haar grondpositie." De ondernemer zou graag zien dat er op de planlocatie een mooi plantsoen komt. "Desnoods aangevuld met kleinschalige horeca, zodat de verblijfskwaliteit in het centrum toeneemt en het Noord-Koreaanse karakter van dat deel van het plein verdwijnt."

Ook Dinie en Aad Verschuren zijn niet te spreken over de bouwplannen. Ze wonen in een appartement aan de Veerpromenade, met zicht op de Markt. Dinie: "Aan de zuidkant van de Markt willen ze gaan bouwen. Toen we hier kwamen stond er een winkel met kantoor erboven, 9 meter hoog. Dat pand hebben ze afgebroken. Toen lag het braak, tot op heden. In het bestemmingsplan stond dat er een flat zou komen van 9 meter hoog, met een restaurant en erboven kantoren. Dat was geen probleem voor ons. Maar dat schijnt te weinig geld op te brengen, nu willen ze een flat van negen verdiepingen gaan bouwen, van 28 meter hoog. Er staat aan de Markt al een hoge flat, maar nu willen ze aan de Veerpromenade nog zo’n flat neerzetten. Dan is onze zon weg en het betekent waardevermindering van ons appartement."

"We willen niet nog een stuk beton op de Meent", zegt Dinie. "Het was de bedoeling dat er iets leuks zou komen, een blikvanger. Als je om je heen kijkt, ze je alleen maar beton. Het zou veel leuker zijn als de muziektent hier komt, met groen eromheen. In ons flatgebouw wonen zeker honderd mensen die er allemaal tegen zijn. De winkeliers en mensen uit een andere flat vinden het ook niet fijn. Er zijn ook economische bezwaren. De commerciële ruimtes op De Meent lopen leeg, terwijl ze in het nieuwe gebouw mogelijk meer commerciële ruimtes willen maken."


Visrestaurant

Ook horecaondernemer Bjorn van Dijl is kritisch: "Het lijkt bij de gemeente maar om één ding te gaan: geld. Ze willen zoveel mogelijk opbrengst hebben voor het stukje grond. Alles mag hiervoor wijken. Ik had de eerste koopintentie gesloten met wethouder Korteland in 2016. Ik wil een visrestaurant met viswinkel in de plint van het nieuwe gebouw vestigen. Ook de bibliotheek en volksuniversiteit zouden er komen, maar die betalen weinig huur. Ik heb gezegd: zoek een andere locatie voor de volksuniversiteit en bibliotheek, we hebben zoveel leegstand. Maak er woonlagen op. Toen was het exploitabel te maken. Maar dat was niet goed genoeg, men rook geld en is het bestemmingsplan gaan wijzigen. Er zijn diverse ontwikkelaars die zich over dit project gebogen hebben en het weer teruggaven. Ondertussen verdienen de ingehuurde adviseurs van de gemeente er goed aan."

Van Dijl wil nog altijd graag een visrestaurant met viswinkel openen op de locatie. "Ook de gemeente wil dat nog steeds. De onderste laag is bestemd voor winkels en horeca. Winkels zijn er genoeg, dus het wordt al snel horeca. Sinds 15 maart leven we in een iets andere tijd, maar op de langere termijn is het een mooie plek voor horeca.”


Als het aan Van Dijl ligt, komt er géén gebouw van 28 meter hoog. “Mijn terrassen aan de Markt en Veerpromenade, van Mercato en Cookers, komen een groot deel van de dag in de schaduw te liggen. In Cookers wil ik een urban streetfoodbar vestigen. Ik vind dat de gemeente tevreden moet zijn met de opbrengst van het eerdere plan en binnen de gestelde hoogte moet bouwen. Want van het huidige plan worden de gemeente en inwoners niet beter.”


Voorbarig

Wethouder Arno Janssen reageert verbaasd. "De reacties zijn op z’n minst erg voorbarig. Er ligt namelijk nog helemaal geen plan, zoals duidelijk is voor iedereen die aanwezig was tijdens de beeldvormende raadsbijeenkomst in juni. Pas aan het einde van dit jaar worden de eerste schetsontwerpen aan gemeenteraad, omwonenden en andere belangstellenden gepresenteerd. Vanaf dat moment kan iedereen er nog iets van vinden. In de schetsontwerpen worden sowieso verschillende hoogtes uitgewerkt. Logisch is daarbij dat er niet hoger gebouwd wordt dan de hoogste gebouwen die nu al aan het marktplein staan."