• Er komt bij de brand veel rook vrij.
• Er komt bij de brand veel rook vrij. Foto: Peter Stam

Grote brand in leegstaande fabriekshal

alblasserdam • In de leegstaande fabriekshal van Mercon aan de West-Kinderdijk heeft zaterdagavond 25 juli een grote brand gewoed.

Om 20.45 uur kwam de eerste melding van de brand. Er werd al snel na de melding opgeschaald naar grip 1 en naar 'zeer grote brand'. Het vuur en de rook veroorzaakten veel overlast.


Veiligheidsregio

De Veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid meldde op tijdens de bestrijding van het vuur op haar social media-kanaal Twitter: 'Er komt veel rook vrij. Sluit ramen en deuren en schakel ventilatie uit.' Er werd tijdens de brand een NL-Alert verstuurd vanwege de zware rookontwikkeling.


Toeschouwers

Het was ook druk met toeschouwers op de dijk. Op de website meldde de Veiligheidsregio om 21.38 uur: 'Er zijn veel hulpdiensten opgeroepen. Geef hen de ruimte. De woordvoerder ging ter plaatse.'

Het openbaar vervoer op de dijk werd enige tijd stilgelegd.

Rond 22:15 uur had de brandweer de situatie onder controle.


Na het sein 'brand meester' heeft de brandweer metingen gedaan in de omgeving en in de omliggende woningen. Er zijn geen verhoogde concentraties gemeten en er is geen sprake van asbest.


Getuigen

De politie zoekt getuigen van de brand van afgelopen zaterdagavond 25 juli in de loods op het Mercon Kloosterrein in Alblasserdam.

Het gaat daarbij met name om de korte tijd voordat het vuur om zich heen sloeg. De melding van de brand op zaterdag 25 juli werd gedaan omstreeks 20.45 uur.


De politie is in de omgeving tevens met een buurtonderzoek gestart.


Wie iets verdachts gezien heeft nadere informatie kan verstrekken aan de politie, wordt gevraagd dit te melden via 0900-8844 of via Meld Misdaad Anoniem op 0800-7000. Het registratie nummer: 2020239894.