• Wethouder Lizanne Lanser is blij met het besluit van de raad.
• Wethouder Lizanne Lanser is blij met het besluit van de raad. Foto: Ferry Verheij

Meer budget welzijns- en jongerenwerk

molenlanden • De gemeente Molenlanden trekt voor de komende drie jaar een bedrag van 165.000 euro uit voor preventie in het welzijns- en jongerenwerk.

Stichting Welzijn Molenlanden kan dankzij dit extra budget sneller signaleren of er problemen zijn en meer doen aan het voorkomen van problemen. Het geld is bestemd voor de jaren 2021 tot en met 2023.


Drie jaar

Tijdens de raadsvergadering op donderdag 16 juli, vroeg CU-raadslid Sanne Zijlstra aan wethouder Lanser waarom het college heeft gekozen voor een versterking gedurende drie jaar in plaats van een structurele versterking. Wethouder Lanser: “Met het verstrekken van meer structurele middelen is een risico gemoeid. We hebben ook te bezuinigen. We kunnen kijken: werkt dit echt? Zijn er structurele middelen nodig, dan hebben we die te vinden.”


Zijlstra was nog niet tevreden met het antwoord van de wethouder. “Hoe groot acht u de kans dat we deze mensen na drie jaar niet meer nodig zullen hebben?” vroeg zij zich af. Lanser erkende: “Ik denk dat we die bij het jongerenwerk wel nodig hebben over drie jaar.” Zijlstra: “Is er een plan om die tijdelijke versterking overbodig te maken?” Lanser: “Dat plan is er nog niet, daar gaan we wel mee aan de slag. Zodat we een goed besluit kunnen nemen over een eventuele structurele invulling.”

Piet de Gruijter (SGP) wilde weten of het mogelijk is de jongerenwerker eerder in te zetten dan januari 2021. Verder vroeg hij zich af: “Is het effect van preventieve maatregelen voor ons te meten?”

Ook CDA-raadslid Dagmar van den Herik vroeg om meer zicht op de effecten van beleid. “Effecten van jongerenwerk zijn lastig te meten. We willen wel graag inzichtelijk krijgen wat er goed gaat en wat verbeterd moet worden.”

Uit het antwoord van de wethouder bleek dat een eerdere uitbreiding van het aantal fte niet mogelijk is. In een reactie op De Gruijter zei ze verder dat het verband tussen maatregelen en resultaat lastig te meten is. “Het hele pakket zal ervoor moeten zorgen dat we minder dure zorgkosten hebben. We komen met een plan waarin we met meetbare punten komen; het effect op de lange termijn wil ik ook graag inzichtelijk hebben.”

De raad was nog niet overtuigd. Zijlstra: “Het is wel degelijk mogelijk om effecten van jongerenwerk te meten. Ik denk dat het wel goed is dat u daar goed mee aan de gang gaat.” Van den Herik: “Ik wil concreter horen wanneer de wethouder wil evalueren.”


Effecten meten

Lanser: “In het najaar moet lukken denk ik. De effecten vinden we zelf ook heel belangrijk, die gaan we zeker meten. We komen bij u terug met een plan hoe we die gaan meten.”