• Het hoofdkantoor van Fokker aan het Slobbengors.
• Het hoofdkantoor van Fokker aan het Slobbengors. Foto: Bert Bons

Half augustus precies aantal bekend

Tientallen banen weg bij Fokker

papendrecht • Het gaat om werknemers die onderdelen maken voor passagiersvliegtuigen. Op woensdag 15 juli kregen zij het bericht te horen, maar Fokker Aerostructures trad aanvankelijk niet met het nieuws naar buiten. Desgevraagd gaf het bedrijf in tweede instantie een persverklaring af. Op verdere vragen wil de woordvoerder niet ingaan.

Momenteel werken er in Papendrecht ongeveer negenhonderd mensen. Er was al eerder een reorganisatie gepland. Die wordt nu naar voren geschoven, meldt Fokker in een persverklaring.


Burgerluchtvaart

De vliegtuigbouwer laat weten: “De impact van de Covid19 crisis op de civiele luchtvaart is zeer significant. GKN Fokker is nauw verbonden met onze belangrijkste klanten en we volgen de veranderingen in de vraag uit de markt. Onze portfolio in Nederland bestaat uit opdrachten van de civiele luchtvaartindustrie en uit opdrachten van de militaire luchtvaartindustrie, die minder impact van de crisis ondervindt.”

De verklaring vervolgt: “Als antwoord op de recente afname van de vraag in de civiele luchtvaart zullen we de eind 2019 aangekondigde wereldwijde transformatie versnellen. Daarnaast zullen er ook aanpassingen van sites (bedrijfslocaties, red.) nodig zijn om ervoor te zorgen dat GKN Fokker goed gepositioneerd is voor de toekomst. Dit zal per site worden beoordeeld op basis van het specifieke profiel van de site. Wij zullen in overleg met de sociale partners beslissen welke aanpassingen waar noodzakelijk zijn.”


Sociaal plan

Omdat er al vóór de coronacrisis een reorganisatie gepland was, was er al in december een sociaal plan afgesloten. Jan Meeder, bestuurder bij FNV Metaal: "Het sociaal plan uit december geldt voor drie jaar, voor alle vestigingen. Er zijn nu reorganisaties aangekondigd waardoor direct personeel geraakt wordt. We weten dat het om enkele tientallen gaat. Ieder ontslag is er een teveel, je probeert zoveel mogelijk te kijken wat voorkomen kan worden."

"Er is in het plan een vrijwillige vertrekregeling afgesproken; mensen kunnen of ze daarvan gebruik willen maken, om het aantal gedwongen ontslagen te verminderen. Ja, daar is op gereageerd. De stand van zaken wordt half augustus opgemaakt. Dan weten we hoeveel mensen met gedwongen ontslag te maken krijgen." Meeder vertelt dat alle werknemers in ieder geval nog een half jaar in dienst blijven. "In maart 2021 krijgen ze een beëindigingsvergoeding, mochten ze dan nog steeds niet bij Fokker verder kunnen. Want we hebben de stille hoop dat we de mensen binnenboord kunnen houden als binnen een half jaar die markt toch weer aantrekt. Maar daar ziet het op dit moment niet naar uit. En er is ook afgesproken dat ze gebruik kunnen maken van een outplacementtraject, om geholpen te worden van werk naar werk. We zullen hen zo goed mogelijk juridisch bijstaan."