Geen kattepis… het gaat om onze gezondheid

Heeft u vorige week in De Klaroen ook het artikel ‘Te veel zorgwekkende stoffen in water’ gelezen? Dit is geen kattepis, het gaat hier om de zeer giftige stoffen PFOA en GenX die in ons drinkwater teruggevonden worden. De mens bestáát voor 70% uit water. Als er iets belangrijk is… is het water.

Bijna veertig jaar geleden, in 1981, was ik werkzaam als theeproever. Toen ontdekte ik dat met Papendrechts leidingwater geen fatsoenlijke kop thee te bereiden was en ben ik me gaan verdiepen in water.
PFOA/GenX is helaas geen nieuw probleem, dit speelt al jaren, al decennia zelfs. Het is het bekende topje van de ijsberg. Er zitten nog veel meer bekende èn onbekende schadelijke stoffen in ons leidingwater. Het zijn kleine hoeveelheden die ‘geen gevaar voor de volksgezondheid’ betekenen, stelt het RIVM.
Door corona zijn we ons evenwel bewust geworden dat het goed is om ons immuunsysteeem te versterken door te eten en te drinken wat ‘goed voor de volksgezondheid’ is. Leidingwater kan veel zuiverder zijn dan wat er nu uit de kraan komt. Thuis leidingwater optimaal nazuiveren is mogelijk.

Het is een goede zaak dat de politiek, bij monde van Onafhankelijk Papendrecht investeert in onafhankelijk wetenschappelijk onderzoek naar de aanwezigheid van stoffen die niet in drinkwater thuishoren.
In Papendrecht hebben tot nu toe, behalve Onafhankelijk Papendrecht, in het verleden ook Groen Links, PvdA en de Christenunie aandacht geschonken aan deze problematiek. De Alblasserdamse wethouder Peter Verheij (SGP) is ook een groot voorstander van optimaal zuiver drinkwater. De hoognodige bewustwording neemt toe. Lokale en regionale politiek kom nú a.u.b. in actie.

Dat is noodzakelijk, het gaat om onze gezondheid.

Karel Thieme, Papendrecht
Echt Zuiver Water-ambassadeur


Grote groep jonge-ren maakt ruzie

nieuw-lekkerland • Een grote groep jongeren maakte zondagavond ruzie met elkaar op de Hoge Boezem in Nieuw-Lekkerland. De politie ging met onder meer een helikopter en de hondengeleider ter plaatse. Eén van de ruziemakers kreeg een klap op zijn neus. De wijkagent gaat er verder mee aan de slag en gaat gesprekken voeren met de jeugd.


Kogels aangetroffen in kringloopwinkel

nieuw-lekkerland • Medewerkers van de kringloopwinkel in Nieuw-Lekkerland vonden woensdag tussen de ingeleverde goederen negen kogels. Het ging daarbij om 9 mm-patronen. De politie heeft de kogels opgehaald en deze zullen worden vernietigd.