Afbeelding
Foto: nl123rf.com

Provincie: samen met gemeenten cultuur steunen

regio • Op initiatief van het CDA trekt de provincie Zuid-Holland 3 miljoen euro extra uit voor de ondersteuning van de culturele sector in de provincie. Het voorstel daarvoor werd mede ingediend door GroenLinks, VVD, SP, PvdA en CU&SGP en werd vandaag met ruime meerderheid aangenomen.

De cultuursector in Zuid-Holland wordt buitengewoon hard getroffen door de coronacrisis en de tegemoetkomingen van het Rijk zijn niet toereikend om de schade te dekken. “Musea, theaters, podia en filmtheaters hebben een vitale culturele functie in Zuid-Holland,” aldus CDA-fractievoorzitter Meindert Stolk. “Het gevarieerde aanbod zorgt voor maatschappelijke betrokkenheid en samenhang. Daarmee draagt de sector bij aan een aantrekkelijke provincie om te wonen, te werken en te recreëren.”

Op verzoek van Stolk heeft het college van Gedeputeerde Staten daarom een inventarisatie uitgevoerd naar de effecten van de coronacrisis op de culturele infrastructuur in Zuid-Holland. Daaruit blijkt dat de coronacrisis alle culturele instellingen in Zuid-Holland enorm raakt, zij het in verschillende mate per instelling. “Je ziet dat instellingen die er in het verleden goed in geslaagd zijn om inkomsten te genereren en minder afhankelijk waren van subsidies, nu het hardst getroffen worden,” zo legt Stolk uit.

Om te voorkomen dat culturele instellingen deze crisis niet overleven, heeft het CDA tijdens de Provinciale Statenvergadering van 1 juli het college in een motie gevraagd om een extra bedrag van 3 miljoen euro vrij te maken voor een regeling. Stolk: “Belangrijk is dat we een regeling uitwerken in samenwerking met het Kunstgebouw en Erfgoedhuis. Zo kunnen we waarborgen dat het geld daar terecht komt waar de nood het hoogst is.”

Voorwaarde voor het CDA is dat ook gemeenten een bijdrage leveren. “In basis voert de provincie geen beleid ten aanzien van musea, podia en filmtheaters, maar we hebben wel degelijk een verantwoordelijkheid voor het behoud van die fijnmazige en waardevolle infrastructuur,” aldus Stolk. “Een bedrag van 3 miljoen euro kan enige soelaas bieden, mits gemeenten zelf ook meedoen. Maar uiteraard zal ook het Rijk haar verantwoordelijkheid moeten nemen.”


Elektrische Sjuttul-bus de weg weer op

alblasserdam/papendrecht • In de omgeving rijden twee gloednieuwe, elektrische Sjuttuls rond. De Sjuttul is de vervoersdienst van zorgorganisatie Waardeburgh en is speciaal bedoeld voor de senioren van Alblasserdam, Papendrecht, Sliedrecht en Hardinxveld-Giessendam. Sinds 1 juli mogen de busjes – als zijnde een openbaar vervoersmiddel - ook weer worden ingezet voor recreatief vervoer.
De oude Sjuttul-bussen waren na talloze ritten aan vervanging toe. Een goed moment om meteen elektrische exemplaren aan te schaffen bij H4 Lease in Hardinxveld. Het vervoer met de Sjuttul wordt mogelijk gemaakt door de vele vrijwilligers die op de busjes rijden. Vanwege corona is het aantal beschikbare chauffeurs (en daardoor ook de vervoerscapaciteit) wat afgenomen. Wie het leuk lijkt om iets voor anderen te betekenen en als chauffeur aan de slag te gaan, kan contact opnemen met de Seniorenzorglijn van Waardeburgh: 0800-4560456.