• Het hijsen van de regenboogvlag leidt in Molenlanden tot polarisatie, meent de SGP.
• Het hijsen van de regenboogvlag leidt in Molenlanden tot polarisatie, meent de SGP. Foto: Geurt Mouthaan

'Niet alleen regen-boogvlag hijsen, maar ook activitei-ten voor LHBTI'ers'

molenlanden • De gemeenteraad van Molenlanden heeft dinsdagavond een motie aangenomen waarin het hijsen van de regenboogvlag gekoppeld wordt aan activiteiten voor LHBTI'ers. Een tegenmotie van SGP en CU haalde het niet.

De motie werd ingediend door de coalitiepartijen DoeMee!, CDA en VVD en kreeg steun van Progressief Molenlanden. In de motie wordt gepleit voor concrete activiteiten voor LHBTI'ers (lesbische vrouwen, homoseksuele mannen, biseksuelen, transgender- en intersekse personen) rond de regenboogvlag-dag en tijdens de Week van Respect in november. De thema's begrip, respect en hulp moeten hierbij centraal staan.
'Begrip draait om het bespreekbaar maken van de seksuele gerichtheid, respect om het met eerbied omgaan met mensen die een andere seksuele gerichtheid hebben en hulp om de vraag of je weet waar je terecht kunt met gevoelens, twijfels en je worsteling omtrent seksuele gerichtheid'. Jan Arie Koorevaar (CDA), met Wilma de Moel (DoeMee) initiator van de motie, verwoordde het zo: "Soms moet je iets exclusief benoemen om het inclusief te maken."

"Dit onderwerp is niet makkelijk bespreekbaar in onze omgeving, er is weerstand", constateerde Wilma de Moel. "Daarom willen we deze groep extra steun geven. Dat verdienen ze, ze mogen er zijn. Buurgemeente Vijfheerenlanden is op dit vlak al een stap verder, wij willen bij het begin beginnen."
"Met een stap en niet met een sprong", aldus Koorevaar.

Corné Egas (SGP) sprak van een tere kwestie. "Het roept bij veel mensen diepe emoties op. Ons past voorzichtigheid." Het was Egas een raadsel waarom door het college van Molenlanden vorig jaar de regenboogvlag gehesen werd. "Zonder visie, zonder beleid. Hierdoor ontstaat vervreemding tussen het gelovig deel van Molenlanden en het gemeentebestuur. Pas daar mee op." Later dikte hij het nog wat aan: "Stop met dat gevlag, het leidt alleen maar tot polarisatie."

De SGP'er drong er op aan eerst in gesprek te gaan met het maatschappelijk middenveld, waaronder huisartsen, predikanten en schoolbesturen. Het leidde tot een 'tegenmotie', samen met de CU-fractie. Harry Stam: "De motie van de coalitie is te smal ingestoken en er staan voorbarige conclusies in. De intentie is een goede zaak, maar het is beter eerst beleid te ontwikkelen."

In de motie wordt de afnemende tolerantie voor diversiteit (etnisch, huidskleur, religieus en geaardheid) onderkend. SGP en CU roepen het college op 'een visie te ontwikkelen op het samenleven in Molenlanden en tolerantie en respect voor alle bevolkingsgroepen te bevorderen'. "Met deze motie steken we enorm onze nek uit", betoogde Egas. "Het is voor ons een hele grote stap, een enorme handreiking vanuit de SGP."

Wethouder Lizanne Lanser toonde respect voor de wijze waarop het debat werd gevoerd. Ze omarmde de motie vanuit de coalitie en de hierin aangebrachte focus. "De andere motie zegt: eerst visie en dan acteren. Maar die visie is er al, we doen al heel veel."

De motie van DoeMee/CDA/VVD werd met 14-10 aangenomen. De motie van CU/SGP werd met 11 tegen 13 stemmen verworpen.