Afbeelding
Foto: Stockfoto

Cybercrime in Papendrecht het laagst van het land

papendrecht • Er is sprake van een flinke toename van cybercrime in Zuid-Holland. In mei dit jaar waren er meer cybercrime-zaken dan woninginbraken. Opvallend: In Papendrecht werden relatief gezien de minste cyberincidenten geregistreerd: 0,3 incidenten per 10.000 inwoners. Papendrecht was bovendien, samen met Gorinchem, een van de weinige Nederlandse gemeenten waar minder slachtoffers waren dan in dezelfde periode vorig jaar.

De cijfers zijn gepresenteerd door VPNGids.nl, dat de meest recente politiecijfers over 2020 analyseerde. Een duiding van de Papendrechtse cijfers wordt niet gegeven in het onderzoek.
Het aantal cybercrime-meldingen is in verband met de corona-uitbraak in de eerste vijf maanden van 2020 sterk toegenomen ten opzichte van een jaar eerder. In heel Nederland is het aantal meldingen in mei zelfs hoger dan het aantal meldingen van woninginbraak. Ook in Zuid-Holland was dit het geval (366 cybercrime incidenten en 299 woninginbraken).
Van de provincie Zuid-Holland waren de inwoners van Hillegom, Lisse en Katwijk relatief het vaakst slachtoffer van cybercrime met respectievelijk 4,5, 4,3 en 4,3 meldingen per 10.000 inwoners. In de regio zitten Molenlanden met 3 meldingen per 10.000 inwoners en Vijfheerenlanden met 2,1 meldingen per 10.000 inwoners boven het gemiddelde. Papendrecht zit daar ruim onder met 0,3. Datzelfde geldt voor Alblasserdam met 0,5 meldingen met 10.000 inwoners.
David Janssen, cyber security analist bij VPNGids zegt over de landelijke stijging van het aantal meldingen: ”We zien de afgelopen tijd een sterke toename in verscheidene vormen van cybercrime. Ook veel partnerorganisaties die met cybersecurity bezig zijn berichten hierover. Niet alleen zijn er een groot aantal nepwebsites en nepwebshops opgedoken sinds Covid-19, maar ook vriend-in-nood fraude (veelal via WhatsApp), identiteitsfraude en malicieuze apps in de Play Store en App Store zijn in opkomst. De cijfers van mei 2020 zijn uiterst verontrustend in mijn ogen.”

Alle onderzoeksresultaten zijn terug te vinden via de volgende link: https://www.vpngids.nl/veilig-internet/cybercrime/cybercrime-statistieken-nederland.


Excelsior 100 jaar; actie voor cadeau

papendrecht • Op zaterdag 20 juni was het 100 jaar geleden dat de Papendrechtse muziekvereniging Excelsior werd opgericht.

In deze coronatijd, met zijn beperkingen, zijn er geen feestelijkheden die men gepland had. Ook staan allerlei fondswervende activiteiten stil, zoals de boekenmarkt. Het is ook nog maar de vraag of de rommelmarkt door kan gaan. Ook door noodgedwongen tijdelijke sluiten van museum Dorpsbehoud kan men de expositie 100 jaar Excelsior niet bezoeken. Ook allerlei optredens staan stil. Fondswerver Ad Tromp van muziekvereniging Excelsior zou het mooi vinden wanneer vanuit de gemeenschap van Papendrecht een financiële gift gedaan kan worden aan de muziekvereniging, vanwege de 100e verjaardag.
Dit kan op bankrekeningnummer: IBAN: NL 83 RABO 0353 0137 65 van de muziekvereniging. Tromp: “Als vereniging kan men er dan een heel mooi cadeau voor kopen wat men heel goed kan gebruiken. Dat zal ongetwijfeld met muziek te maken hebben.”