• Sophia van de Pavoordt-Haarsma in De Spil.
• Sophia van de Pavoordt-Haarsma in De Spil. Foto: Aangeleverd

Lintje voor 76-jarige Papendrechtse

papendrecht • Vrijdag 3 juli worden de Koninklijke Onderscheidingen in Papendrecht uitgereikt in Theater de Willem. Onder de gedecoreerden een bijzondere vrouw: Sophia van de Pavoordt-Haarsma.

De 76-jarige Papendrechtse Sophia werkt al 36 jaar als vrijwillig medewerker voor de Belastingservice van vakbond FNV.


Sinds 1984

Sinds 1984 helpt Sophia van de Pavoordt-Haarsma FNV-leden uit met name Papendrecht, maar ook uit de omgeving, bij het doen van hun jaarlijkse Belastingaangifte en met andere belastingzaken.


Later kwam daar een coördinerende rol binnen de Belastingservice Papendrecht bij. Elk jaar volgt ze trouw de verplichte cursus waarin de belastinginvullers alle ins en outs leren over nieuwe en veranderde belastingregels.


Pittige oefeningen

Tijdens de cursus moeten de deelnemers steevast pittige oefencasussen oplossen. Maar Sophia van de Pavoordt houdt wel van een uitdaging. “Dat houdt me mentaal scherp”, lacht ze.


De vorm waarin belastingaangifte wordt gedaan en de cursussen worden gegeven, veranderde compleet in de afgelopen vier decennia. Vroeger ging alles op papier, toen kwamen personal computers en floppydisks. Daarna volgden internet, digitaal inloggen en plaats onafhankelijk werken met een laptop via een mobiele hotspot-verbinding op een smart phone.


Leergierig

De leergierige Papendrechtse, die over een paar dagen 77 wordt, omarmt elke verandering. “Regelmatig heb ik een FNV-lid aan mijn tafel die verzucht ‘dat volg ik allemaal niet meer hoor, op mijn leeftijd’. Dan ben ik blij dat ik kan helpen", lacht Sophia.

Ze was binnen de Belastingservice Papendrecht lange tijd de enige vrouw in een team van mannen.


Vrouwen kunnen alles

Het past bij het motto waar ze vroeger vaak haar tijd mee vooruit was: vrouwen kunnen alles wat mannen ook kunnen.


De goedlachse Papendrechtse was naast haar vroegere werk als office manager en boekhouder altijd maatschappelijk betrokken: zo zat ze in de oudercommissie van een kleuterschool, zette ze mede een overblijfsysteem op zodat moeders gemakkelijker konden blijven werken en heeft ze zich ingezet voor immigrantengezinnen die nieuw waren in Papendrecht.


Op de foto: Sophia van de Pavoordt-Haarsma aan het werk tijdens het Belastingspreekuur van FNV Belastingservice Papendrecht in wijkgebouw De Spil.