• Kinderboerderij Papenhoeve ligt er verlaten bij.
• Kinderboerderij Papenhoeve ligt er verlaten bij. Foto: Bert Bons

Te weinig vrijwilligers beschikbaar

Papenhoeve: heropening uitstellen

papendrecht • “En dat wordt nog een heel karwei”, vertelt voorzitter Wolter Korteschiel van het stichtingsbestuur over het uitstel van de heropening naar 1 juli.

“We moeten iemand aan de poort hebben staan die erop let dat er niet teveel mensen binnen komen en op het terrein hebben we een extra toezichthouder nodig in verband met corona. Ik weet niet hoe ik daarvoor de mensen moet vinden.”


Velen gestopt

Stichting Kinderboerderij Papenhoeve werkt met vrijwilligers die het toezicht houden. “Veel van die vrijwilligers zijn gestopt toen de coronacrisis toesloeg. Velen van hen zitten ook in de risicogroep.”

Behalve een tekort aan vrijwilligers voorziet Wolter ook ongemakkelijke situaties als het te druk wordt. “Als er teveel mensen komen, mogen ze niet naar binnen. Dan gaan ze een rij vormen bij de ingang. Maar houden ze dan wel voldoende afstand?”


“Soms vraag ik me af of het wel wijs is om open te gaan voor die paar mensen die naar binnen mogen. Het is een lastige kwestie, want ik wil het natuurlijk graag, maar ik weet niet hoe. Ik heb toezichthouders nodig.”

Waar omliggende kinderboerderijen in plaatsen als Alblasserdam, Dordrecht en Ridderkerk alweer open zijn, blijft de Papenhoeve voorlopig dus nog gesloten. Wolter: “Enkele kinderboerderijen in de omgeving maken voor zowel het onderhoud als het toezicht gebruik van de mensen van Drechtwerk. Bij ons doen de mensen van Drechtwerk alleen het onderhoud.”


Aangekaart bij gemeente

Voorzitter Wolter Korteschiel heeft het probleem aangekaart bij de gemeente Papendrecht. “De wethouder wilde graag dat ik weer open zou gaan, maar ik heb hem gevraagd hoe ik dat dan moet doen. Het contact met de gemeente is overigens prima hoor. Ze proberen ons op alle manieren te helpen, maar we hebben gewoon niet genoeg vrijwilligers.”


Als het lukt om open te gaan, zal kinderboerderij de Papenhoeve vier dagen per week toegankelijk zijn: op maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag van 10.00 tot 12.00 uur en van 14.00 tot 16.00 uur. “Dat is ons plan, maar we weten nog niet of dat gaat lukken. Houd ons website en Facebookpagina maar goed in de gaten”, besluit Wolter Korteschiel. Vrijwilligers om te helpen, mogen zich melden bij de kinderboerderij.