Afbeelding
Foto: Stockfoto 123RF

Papendrecht: 10 miljoen euro vervroegd aflossen

papendrecht • De gemeente Papendrecht heeft besloten om van diverse leningen die de gemeente heeft lopen, 10 miljoen euro vervroegd af te lossen.

Dit doet de gemeente om in de toekomst minder rente te hoeven betalen. De rente is op dit moment historisch laag, maar die zal naar verwachting de komende jaren gaan stijgen. Door nu af te lossen, is de gemeente op termijn goedkoper uit.

De vervroegde aflossing leverde nogal wat discussie op. Diverse partijen vroegen zich af of de Enecogelden hiervoor stiekem gebruikt werden. De opbrengst van de verkoop van het regionale energiebedrijf heeft Papendrecht in het afgelopen jaar zo’n 27 miljoen euro opgeleverd. De gemeente heeft nog geen bestemming voor dit geld, maar wil niet dat het geld ‘uit het zicht verdwijnt’. De gemeenteraad wil een beslissing over de bestemming van het geld te zijner tijd zelf kunnen maken.

“De aflossing wordt niet gedaan met Enecogeld. Het komt uit de algemene reserve”, bevestigde financieel wethouder Pieter Paans. Maar zijn toevoeging dat de Enecogelden wel een goede liquiditeit geven, zorgde voor verwarring. Want doordat er mede dankzij de Enecogelden zoveel in kas zit, hoeft de gemeente zich geen zorgen te maken over de liquide middelen en kan er gemakkelijk geld gehaald worden uit de algemene reserve, bijvoorbeeld om een schuld vervroegd af te lossen.

Met name D66 vond deze manier van werken niet transparant en stemde tegen het voorstel om 10 miljoen euro vervroegd af te lossen. Ook Onafhankelijk Papendrecht, GroenLinks en PvdA stemden tegen. Samen hebben deze partijen geen meerderheid in de Papendrechtse raad, waardoor zij het voorstel niet konden tegenhouden.

De totale schuldenlast van de gemeente Papendrecht bedraagt 70 miljoen euro. Straks 10 miljoen euro minder dus. Het weerstandsvermogen van de gemeente staat op 54 miljoen euro. Daarmee kan de gemeente financiële tegenvallers het hoofd te bieden.