• Het verwaarloosde voetbalveldje langs het Wilgenpad waar de BMX-baan zou moeten komen.
• Het verwaarloosde voetbalveldje langs het Wilgenpad waar de BMX-baan zou moeten komen. Foto: Bert Bons

Papendrecht staat open voor BMX-baan

papendrecht • De gemeente Papendrecht zet de deur open voor de realisatie van een BMX-baan langs het Wilgenpad, maar is niet van plan om die zelf aan te leggen.

Ruud Lammers van Onafhankelijk Papendrecht (OP) had een motie ingediend om de gemeente zover te krijgen om deze baan aan te gaan leggen voor de Papendrechtse jeugd. De elfjarige Stef Borsje had enkele maanden geleden 737 handtekeningen opgehaald in zijn actie voor een BMX-baan op het oude voetbalveldje langs de snelweg. Genoeg reden om een BMX-baan aan te leggen, maar de gemeente Papendrecht werkte volgens OP niet mee. ‘Er was geen geld, het plan moest concreter, er moest duidelijkheid komen over het onderhoud en het plan moest gepresenteerd worden aan belanghebbenden’, aldus OP.


Wethouder Arno Janssen had een andere visie over de medewerking van de gemeente aan het plan. “Het is geweldig als er initiatieven uit samenleving komen”, zo begon hij zijn reactie op het motie van OP. “Wij hebben geen stevig voorwaardenpakket neergelegd en alles is onderhandelbaar. Maar daar is het verder niet van gekomen. De ouders van Stef, die wilden meewerken aan de voorbereidingen voor het plan, kunnen de uitwerking namelijk niet ter hand nemen. Ze zijn als ondernemers te druk met hun zaak in verband met corona. Ze willen wel meedenken aan vervolg. De gemeente wil ondersteunen en participeren, maar we willen het plan niet overnemen en uitwerken.” Wethouder Janssen gaf het advies aan de overige raadsleden om de motie niet te steunen. In plaats daarvan stelde hij voor om namens de gemeente een oproep te doen of er inwoners of bedrijven zijn die het initiatief voor de BMX-baan willen overnemen en het willen uitwerken.


“Hoe ingewikkeld wil je het maken?”, verzuchtte Ruud Lammers in zijn reactie hierop. “Het kost maximaal 5000 euro. En er is een mogelijk een fonds vanuit het Rijk dat kan helpen. We moeten er wat voor doen om de jongeren buiten aan het sporten te krijgen. Boor zo’n leuk initiatief van zo’n jochie niet de grond in.”


Margré van Wijngaarden van het Papendrechts Algemeen Belang (PAB) vond het jammer dat Ruud Lammers in zijn betoog de indruk wekte dat alleen hij iets met de jeugd opheeft. “Dat is onzin. Wij volgen het voorstel van de wethouder. Je mag van een initiatiefnemer ook een beetje initiatief verwachten.”

Wethouder Janssen tot besluit: “Wij zijn geen BMX-bouwers. Je moet ieders rol en taken helder hebben. De initiatiefnemers moeten duidelijk maken waar de bulten en de bochten moet komen. Daar zijn wij niet voor.” Mensen met ideeën of die mee willen helpen bij het maken van plannen en de uitvoering daarvan, kunnen zich melden bij de gemeente.