Afbeelding
Foto: Bert Bons

Bestuurlijke vernieuwing in de ijskast

papendrecht • De gemeenteraad van Papendrecht heeft besloten om het proces van bestuurlijke vernieuwing voorlopig te parkeren en de vroegere commissiestructuur weer van stal te halen.

De doelstellingen die beoogd zijn met de pilot bestuurlijke vernieuwing kunnen in verband met de coronacrisis niet worden behaald. Het was de bedoeling dat het politieke debat meer in de raad gevoerd zou worden in plaats van in de raadscommissies. Vanwege de coronamaatregelen worden vergaderingen nu echter digitaal afgewerkt en dat belemmert de politieke debatten. Daarom moet de oude commissiestructuur na de zomer tijdelijk weer ingevoerd worden, vonden de fracties van D66 en PAB, die hiervoor samen een initiatiefvoorstel indienden. “De bestuurlijke vernieuwing heeft last van corona”, vatte Ruud Lammers (Onafhankelijk Papendrecht) samen. “We zien geen kwaliteitsverbetering bij het proces van bestuurlijke vernieuwing, maar het is nog te vroeg om conclusies te trekken. We waren nog maar net bezig.”

SGP en CDA wilden eigenlijk de oude, vaste indeling in Ruimte, Samenleving en ABZ loslaten. Er zou wat hen betreft algemene commissievergaderingen kunnen komen. Dat geeft mogelijkheden om de agenda van de commissievergaderingen flexibeler in te vullen, zodat er geen te volle of juist te lege agenda’s zijn van die vergaderingen.

Er was geen meerderheid voor het idee van SGP en CDA. Het voorstel om de commissiestructuur weer in te voeren, werd uiteindelijk gesteund door de voltallige raad, met uitzondering van het CDA. Hierdoor komen na de zomervakantie de oude commissievergaderingen weer terug, die zoveel mogelijk fysiek zullen plaatsvinden in het gemeentehuis.