Afbeelding
Foto: Stockfoto

Papendrecht schuift discussie bezuini-gingen voor zich uit

papendrecht • De gemeente Papendrecht moet fors bezuinigen en moet mogelijk gaan snijden in de subsidies voor sport, cultuur en recreatie en in het sociale domein. Die discussie wil de gemeente in het najaar gaan voeren, maar sommige partijen wilden afgelopen dinsdagavond tijdens de digitale gemeenteraadsvergadering al een signaal afgeven dat organisaties en instellingen waarschijnlijk minder geld gaan krijgen.

Dit wilden ze doen tijdens de behandeling van het subsidieplafond. Daarin gaat het om het maximale bedrag dat de gemeente zou kunnen geven aan subsidies. Het gemeentebestuur wil een indexering van 1,7 procent toepassen, waardoor het subsidieplafond voor het jaar 2021 op bijna 3,2 miljoen euro zou komen. D66, PvdA, VVD, GroenLinks, OP waren hierop tegen. Zij vonden dat er geen indexering moet zijn en dat er een disclaimer moet komen, zodat voor subsidieontvangers duidelijk is dat er waarschijnlijk volgend jaar flink bezuinigd zal worden op de subsidies die zij zullen ontvangen.
“Het gaat ons niet alleen om het signaal af te geven dat er financieel zwaar weer is en nog meer op komst is. Bezuinigen móet in onze optiek”, aldus fractievoorzitter Trijntje van Es van D66.
Daar was vriend en vijand in de Papendrechtse raad het wel over eens, maar of dat met het agendapunt over de subsidieplafonds al moest, daarover verschilden de meningen. Financieel wethouder Pieter Paans vertelde dat hij vorig jaar al aan subsidie-afhankelijke verenigingen en stichtingen gemeld had dat er zwaar weer op komst is.
SGP, ChristenUnie, CDA en PAB vonden het wijs om nu het maximale budget voor subsidies te reserveren en in het najaar te kijken naar de noodzakelijke bezuinigingen. Deze partijen hebben een meerderheid in de Papendrechtse raad. “In het najaar, als alles duidelijk is, ook wat de gevolgen zijn van corona, dan moeten we kijken naar de bezuinigen die nodig zijn”, betoogde Martin Verweij (PAB). “Het lijkt me niet handig om nu op één dossier te bezuinigen en later weer op een ander dossier. Laten we dat integraal doen.”

De gemeente Papendrecht moet in de begroting van 2021 waarschijnlijk flink snijden, mogelijk tot een bedrag van bijna 2 miljoen euro.


Vragen over stand van zaken bij bouwprojecten

molenlanden • De fractie van de SGP in Molenlanden heeft deze week vragen gesteld aan het gemeentebestuur over de stand van zaken van woningbouwprojecten in de gemeente.

Aanleiding is een artikel dat verschenen is bij de NOS, waarin wethouders uit het Groene Hart zich beklagen over het feit dat er te weinig huizen gebouwd mogen worden. Ze vinden dat woningbouw in het Groene Hart mogelijk moet worden. De SGP wil graag weten wat de stand van zaken is van de woningbouwprojecten in Bleskensgraaf, Molenaarsgraaf/Brandwijk, Ottoland, Goudriaan, Nieuw-Lekkerland Oost en in het centrum van Streefkerk. Ook wil de SGP weten of het gemeentebestuur bij de provincie de wens heeft neergelegd om nog meer woningen te mogen bouwen.
Het gemeentebestuur van Molenlanden heeft nog niet gereageerd op de schriftelijke vragen van de SGP, maar doet dat vrijwel altijd binnen 30 dagen.