‘Geen rattenplaag in Papendrecht’

papendrecht • Het gemeentebestuur van Papendrecht ontkent dat er sprake zou zijn van een rattenplaag of grote overlast van ratten in Papendrecht.

De fractie van Onafhankelijk Papendrecht (OP) had vragen gesteld hierover. Fractievoorzitter Ruud Lammers had signalen gekregen vanuit de bevolking dat er weer meer ratten gesignaleerd zouden zijn in Papendrecht.

“Vorig jaar hebben we er ook al naar gevraagd. Toen werd ons verteld dat het wel mee viel. Wat is de stand van zaken op dit moment? Hoe groot is de overlast?”, wilde Ruud Lammers weten.

Wethouder Kees de Ruijter reageerde donderdagavond 11 juni tijdens de digitale raadsvergadering op de vragen en opmerking van OP. “Een rattenplaag is er natuurlijk niet in Papendrecht, maar als het jou overkomt dat er ratten zijn in jouw buurt, is dat niet fijn. “

Wethouder De Ruijter meldde dat er vorig jaar 49 meldingen zijn gedaan van de aanwezigheid en overlast van ratten en dat er 111 herhaalmeldingen werden gedaan. In het eerste kwartaal van 2020 zijn er 14 meldingen gedaan en 23 herhalingen.

Geen stijgingen of overdreven grote aantallen dus. “Onze oproep blijft aan inwoners van Papendrecht om zoveel mogelijk meldingen te doen”, sloot wethouder De Ruijter af. Hij voegde daar nog aan toe dat de overlast van ratten soms te maken heeft het gedrag van inwoners; hoe zij omgaan met hun vuil.


Afvalinzameling krijgt een 7,6 van de inwoners

regio • Afvalverwerker Waardlanden krijgt een rapportcijfer 7,6 van de inwoners van haar werkgebied. Dat blijkt uit een enquête die gehouden is onder 3575 mensen in Molenlanden, Vijfheerenlanden, Gorinchem en Hardinxveld-Giessendam.

De deelnemers aan de enquête ervaren de meeste belemmeringen bij het scheiden van groente-, fruit- en tuinafval en etensresten (gft), vanwege ervaren stank en ongedierte. Bij het scheiden van plastic verpakkingen, metaal en drankpakken (pmd) geeft men vaak aan dat de scheidingsregels onduidelijk zijn.
De gemeenten en Waardlanden betrekken de opmerkingen en suggesties die inwoners hebben gedaan bij de ontwikkeling van het nieuwe beleid.
Vooral het tegengaan van afval dumpen noemen inwoners als belangrijk onderwerp voor het nieuw te ontwikkelen beleid. Overige suggesties die worden gedaan, betreffen onder meer het stimuleren van het voorkomen van afval en afval scheiden. Ook genoemd worden bijvoorbeeld het geven van goede uitleg waarom welke kosten worden gemaakt en over bron- versus nascheiden.

De uitkomsten van de enquête helpen bij het verkrijgen van inzicht in wensen, motieven en beleving van inwoners van de afval- en grondstofinzameling. De enquête maakt deel uit van de voorbereidingen van de ontwikkeling van nieuw beleid, dat is gericht op meer en beter scheiden van herbruikbaar afval (grondstoffen) en het verminderen van de hoeveelheid restafval. Inwoners betrekken is een belangrijk aspect van het ontwikkelproces.